Logitech G502 Hero hiiren korjaus

Noniin, pitihän se arvata. Kesällä 2020 ostetusta hiirestä hajosi nappi, eikä mikä tahansa nappi vaan THE NAPPI. Eli kaikista tärkein, hiiren 1. nappi. Nappi alkoi temppuilemaan siten, ettei se klikkaillut kunnolla ja sitä mukaa hiiren käyttö muuttui todella hankalaksi. Onneksi ei ollut ainoa hiiri talossa, joten hommia pystyi toisella jatkamaan.

Kyselin varaosan saatavuutta taikka kytkimen merkkiä ja mallia Logitechin tuotetuesta, mutta eihän siellä asiakastukihenkilö tajunnut edes koko kysymystä. Mitäpä sitä suotta rautalangasta vääntämään, korjataan itse. Otin korjauksesta muutamia kuvia ja selostan prosessin lyhyesti, jos jollakulla pitää samaan hommaan ryhtyä, niin on vaikkapa vähän malliksi tästä.

Logitech G502 hiiren korjaus
Logitech G502 Hero

Hiiren ruumiinavaus

Tämä rotta aukeaa, kuten yleensäkin, pohjasta. Aluksi pohjasta otetaan kaksi suurinta liukupalaa pois (tarroja) ja avataan neljä ruuvia. Yksi ruuvi on piilotettu pienen kolmiopalan alle (myöskin tarra), kaksi ruuvia on takapalan alla ja yksi ruuvi suuremman liukupalan alla edessä.

Tietokoneen hiiren avaus
Hiiri avattuna
Viallinen hiiren kytkin
Viallinen Omron mikrokytkin

Arvasin kyllä että hiiren sisältä löytyy suhteellisen laadukkaita kytkimiä, tai ainakin merkiltään laadukkaita, mutta tämä taisi olla maanantaikappale tai sitten Omronilla on mennyt laatu huonompaan suuntaan.

Kytkimen vaihtamiseksi tarvitsee purkaa keskirulla ja irroittaa pääpiirilevy muovikehikostaan. Keskirulla lähtee yhtenä pakettin irti, kun kuvan muovitapin irrottaa kolostaan.

Tapin irroitus
Keskirullan irroitus aloitetaan tapista

Piirilevy on kiinni viidellä ruuvilla, jotka olen ympyröinyt kuvaan:

Hiiren ruuvien paikat
Piirilevyn kiinnitysruuvien paikat

Hiiren etureunassa on kaksi todella pientä jousta, jotka on helppo hukata. Nimimerkillä toisen hukkasin... Jousten funktio on pitää rullaa hieman ylhäällä keskinapista. Askartelin hävinneen tilalle uuden jousipussista löydetystä minijousesta.

Hiiren jouset
Hiiren jousitus on armoton

Kun piirilevy on irti, voidaan viallinen kytkin juottaa irti piirilevystä. Käytin tässä apuna tinaimuria ja tinaimusukkaa. Operaatio on hyvin yksinkertainen, eikä siitä tullut enempiä kuvia otettua.

Hiiren piirilevy on irti
Hiiren piirilevy on irti

Omron D2FC-F-K mikrokytkin

Kytkin on mallia D2FC-F-K(C) ja ainakin redditissä useat muut ihmiset kertovat vaihtaneensa näitä ilmeisesti surullisen kuuluisia kytkimiä:

Tällä kytkimellä vaikuttaa olevan huono maine

Mielenkiintoista kyllä, kytkimen datalehdessä sanotaan että tämän pitäisi kestää klikata 50 miljoonaa kertaa. Tässä taloudessa jäi kyllä hieman vajaaksi kuitenkin tämä lupaus. Ironia on vahvasti läsnä datalehdessä.

Tämä kuva on linkin datalehdestä, ihan totta!

Löysin mikrokytkinlaatikostani tilalle vastaavilla mitoilla olevan "uuden" kytkimen. Tämä kytkin on joskus kauan sitten muistaakseni purettu jostain toisesta hiiren raadosta. Kierrätys kunniaan tässäkin hommassa!

"Uusi" kytkin tilalle.

Kytkintuntuma on vaihdetulla kytkimellä hieman jämympi, mutta itse asiassa pidän enemmän tästä kytkintyypistä. Mallia ja merkkiä en kytkimestä tiedä, mutta jospa tällä nyt muutamat naksuttelut tekee.

Tämä kirjoitus onkin nyt kliksuteltu julkaistuksi korjatulla hiirellä 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.