LM2596 Minipoweri

Alunperin julkaistu: 16.8.2019

Viimeksi muokattu: keskiviikko 23.10.2019

3D-printtauksien lisäksi, aina välillä tulee yhteydenottoja ihmisiltä, että "tarvitsisin tällaisen ja tällaisen laitteen". No, tämä on taas yksi näitä juttuja 🙂

Elektroniikka ja laitteet, kuten varmasti kaikki ymmärtää, toimivat sähköllä. Sähköä on kuitenkin niin sanotusti monessa erilaisessa muodossa.

Ville tarvitsi itselleen pientä poweria, joka pitää riistakameraa päällä akuston voimalla. 12 Voltin akkuja ei kuitenkaan suoraan voi kameraan kytkeä, koska savut karkaavat pihalle, vaan väliin tarvitaan jotakin joka pudottaa jännitettä siedettävämmälle noin 6 voltin tasolle.

Elektroniikassa on monta tapaa pudottaa (tai nostaa) käyttöjännitettä sopivalle tasolle, mutta hakkuritekniikka on nykytekniikoista kenties eniten käytetty, kun tarvittavan jännitemuutoksen taso on reilusti yli 1-2 volttia. LDO-regulaattorilla (Low DropOut) kytkennät ovat yleensä todella yksinkertaisia ja suoraviivaisia tehdä, mutta niissä on se ikävä puoli, että jännitteen pudotus haaskaa energiaa, eli regulaattori lämpiää.

Sattumoisin kaapista löytyikin LM2596 Simple Switcher DC-DC muunnin, hakkuriteholähde joka pudottaa käyttöjännitteen halutulle tasolle. Näitä on tullut joskus ostettua Ebaysta muutaman euron kappalehintaan, joten ei tällä kertaa tarvinnut alkaa irto-osista värkkäämään.

Tälle tarvitsi sitten tehdä vain kotelo. Mutta hetkonen, eikös semmoisia löydy valmiina esimerkiksi Thingiversestä? No kyllä vain! Esimerkiksi tämä: https://www.thingiverse.com/thing:3068613

LM2596 Kotelo

Oranssilla PLA-nauhalla printatusta kotelosta tuli ihan siedettävä. Vaatimuksena oli vielä tiivistys kuumaliimalla, mutta sitä ei nyt valitettavasti kuvissa näy:

Poweri moduuli

Vedonpoisto halvasti nippusiteellä tehtynä, mutta ajaa asiansa. Tätähän ei ole tarkoitus vetonaruna käyttää kuitenkaan. Lopuksi jännitteen trimmaus potentiometrillä sopivalle alueelle:

Yleismittarin käyttö

Kokonaisuudessaan aikaa meni noin 1h tämän tekemiseen.