LED-testerin pikavärkkäys

Rakentelin tuossa pikaisesti 10 mA:n LED-testerin LM317-regulaattorilla, vastuksella ja parilla kondensaattorilla(LM317 datasheet). Ai että miksikö? No siksi, koska on tullut tilailtua kaikkea LED-härpäkettä viime aikoina ja on helpompaa ja nopeampaa testata LEDiä vakiovirralla, eikä etuvastuksesta tarvitse näin ollen huolehtia aina, jos ja kun testijännite muuttuu.

Kytkentä perustuu LM317:n datalehdestä löytyvään vakiovirtakytkentään. Virranrajoitusvastus R1 mitoitetaan löytyvän kaavan mukaan: 1.2 V / R1. Regulaattorin toiminta perustuu siihen, että LM317-piiri pyrkii pitämään R1-vastuksen ja Output välisen nastan 1,2 voltissa. Jotta kyseinen ehto voi toteutua, niin tällöin vastuksen läpi on kuljettava tietty virta, koska ohmin laki niin määrää.

Kytkennästä ei voi ottaa hirmuisesti virtaa, vaikka datalehdessä määritellään, että 1,5 ampeeria tästä sirusta saataisiin pihalle. Todellisuudessa kytkennässä käytettävä jännite sekä ympäristön lämpötila vaikuttavat siihen, kuinka paljon kytkentää voi kuormittaa. Suuret virtamäärät aiheuttavat tehohäviötä komponenttiin ja piiri kuumenee. Toisaalta taas suuri jännite-ero tulo- ja lähtöjännitteessä aiheuttaa sen, että pienelläkin virralla piiri kuumenee ja vaatii jäähdytystä - joten datalehti on syytä lukea huolellisesti läpi jos tästä meinaa enemmälti tehoja ottaa irti. Jokatapauksessa hyvä luttiainen, helppo käyttää ja vaatii vain pari komponenttia ympärilleen tässä tapauksessa.

Tämmöinen nopea testeri siis tuli tehtyä lisätyökaluksi itselle. Rakentelin kytkiksen näkkärille ja lisäsin virtajohdot sekä pidikkeen (piikkirimakanta) käytettävälle ledille. LEDin voi siis vaihtaa tuohon nopeasti.

LED loimottaa
Pieni ja kompakti kytkis. SMD:nä olisi vielä pienempi... 🙂

Hellurei ja hellät tunteet. Nyt pitää kiirustaa säbään!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.