Led-koristeen muuntaminen akkukäyttöiseksi

Moro sano poro - tai supikoira, kuten se kuulemma enemmän on.

supisko
LED-ulkokoriste.

Saatiin joululahjaksi tuollainen LED-valokoriste. Ajateltiin, että parvekkeellehan tuo passaa, mutta siellä ei ole pistoketta mihin muuntajan voisi tökätä. Mutta koska koriste oli parvekkeelle saatava, niin täytyi sähköistystä hieman muuttaa - eli tehdä porohimmelistä akkukäyttöinen.

Tutkiskelin koristeen mukana tullutta muuntajaa fyysisesti ja sähköisesti. Mittaamalla käyttöjännite varmistui olevan noin 24 volttia. Tai jos pikkutarkkoja ollaan, niin muuntajan tyhjäkäyntijännite oli 27,77 volttia. No eniveis tarvittiin 24 volttia akuilta.

Ostin näiden johtopäätösten saattelemana Maxi-Kodintukusta kaksi Winner Centaurus 12 voltin 3 Ah pienkoneakkua ja kytkin ne sarjaan. Sarjakytkennällä akustosta saadaan 24 volttia irti.

12 V akku
Winner Centaurus 12 V 3.0Ah pienkoneakku
teipatut akut
Akut jesarilla yhteen ja hyppyjohdolla sarjaan

Lisäsin +-johtimeen kytkimen, jolla valot saa päälle ja pois ja asentelin loput johtimet paikoilleen. Ei kovin kummoinen homma, eikä ehkä kaikista elegantein toteutus, mutta toimii eikä mennyt kuin tunti värkätessä. Akkuja voin sitten kun koristekausi on ohi, niin käyttää muuhun hommaan. Hehe.

kytkisnappula
Virtakytkin akuston ja koristeen väliin

Mittailin että koriste syö virtaa 77 mA n. 24 voltin jännitteellä, joten pikaisesti laskettuna noin 39 tuntia kestäisi polttaa ledin valoja päällä. (Tietenkään, tässä ei oteta huomioon että akkujännite laskee kun varaus pienenee, jolloin virtamäärä tippuu jne).

Koristeen sisällä oli myös virranrajoitusvastus (yksi tai useampi ei näe sisälle) ledeille, koska virtamäärä ei ollut tuon suurempi (ilman vastusta olisi mennyt ampeeritolkulla virtaa). Toki testasin vastuksen olemassaolon ennen lopullisen kytkennän tekoa, ettei koriste rikkoudu.

supiloiste
Yön pimeydessä Pyry loistaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.