Kaikenlaista 3D-tulostettua

Olen tässä reilun vuoden sisään tulostellut itselleni sekä kavereilleni, että kollegoille paljonkin erilaisia esineitä. Suurin osa niistä tarpeellisia hyödykkeitä tai varaosia, pieni osa koristeellisia esineitä, kuten jääkaappimagneetti tai avaimenperä tms. Yleisimmin kuitenkin tulostinta on tullut tarvittua juurikin varaosien tekemiseen. Siis sellaisten varaosien, joita ei kaupasta saa tai ne olisivat aivan liian kalliita.

Koska näistä esineistä en ole sivuilleni aiemmin kirjoittanut, ajattelin nyt nopeasti muistella menneitä ja koota tähän päivitykseen satunnaisia 3D-tulostettuja esineitä. Alla esitetyt asiat eivät ole kronologisessa järjestyksessä, vaan ihan miten sattuu esitettyinä.

1. Paperirullan telineelle kustomoitu kiinnityspala

Tämä osa piti tehdä työkaverille, joka pähkäili kuinka saisi paperirullatelineen kiinni seinällä olevaan tankoon, pois pöydältä tilaa viemästä. Ratkaisu löytyi 3D-tulostetusta pidikkeestä.

brabantiaadapterilopullinen
Paperirullan telineelle kustomoitu kiinnitys

Alkuperäinen kiinnike piti ensin kopioida sellaisenaan digitaaliseksi malliksi. Tämä onnistui tavallisella pöytäskannerilla ja 3D-mallinnustyökalulla. Työntömitalla kappale ensin mitataan ja skannattu kuva skaalataan sopivaksi, minkä jälkeen mallista voidaan piirtää pohjakuva.

adapteriskannauskuva
Alkuperäinen kappale skannattu ja pohjakuvan perusteella mallinnettu uusi kappale.

Pohjakuvan jälkeen kappaletta pursotetaan ja muokkkaillaan halutulla tavalla kunnes lopputulos on halutun kaltainen. Alla olevassa kuvassa nähdään eri mallinnusversioita, sekä paperirullatelineen alaosaan tuleva kuminen vaimennuspalikka.

adapterilopullinenversio
Alkuperäinen kappale, sekä muutama eri versio. Vihreällä lopullinen "kevennetty" malli sekä vaimennuskumin malli.
brabantiaadapterikumistoppari
Kuminen palikka NinjaFlexistä.
brabantiaadapteri_rev2_valmis
Lopullinen versio tulostusalustalla tulostuksen jälkeen.

2. Matkalaukun nuppi

Hajonneen matkalaukun nupin tilalle tarvitsi varaosan. Näitä ei tietenkään kaupasta saa, joten muutama minuutti 3D-mallinnusta ja vajaan puolen tunnin tulostus. Kiinnitys takapuolelta ruuvilla.

matkalaukun_nuppi2

matkalaukun_nuppi1

3. Henkilöauton penkin säätökahva

Nopea varaosan tarve voi yllättää autoilijan, joten siihen ratkaisuna tässä tapauksessa oli penkin säätökahvan tulostus.

vipstaakkeli1

4. Vahvistinkotelo pienelle audiovahvistimelle

Rakentelin itselleni varaosista audiokaiuttimet tietokoneeseen ja käytin vahvistinpiirinä halpaa TDA7266 piiriä. Lue tarkemmin tästä.

valmisKoteloTD7266

5. Muovisuojan kiinnitysnamikoita (autoon)

Näitä saa kaupastakin, mutta tässä tapauksessa "asiakas" välttämättä halusi tulostettuja. No tein työtä käskettyä tämmöiset näistä syntyi. Alkuperäinen malli löytyy thingiversestä.

klipsuja

6. Jatkopala kameran jalustaan

Kuvan kameraan jatkopalaa ei tarvinnut, mutta 360-kameraan (Ricoh) kyllä, jotta samaan aikaan voi pitää laturia kamerassa kiinni. Alkuperäisessä jalustassa sitä ei oltu otettu huomioon, joten tästä yritettiin tehdä lisäosaa sitä varten. En tarkalleen muista, kuinka tämän kanssa lopulta kävi.

roikkuuroikkuu

7. Rullaverhon päätypala

Joskus kodin sisustuksen yhteydessä ei kaikki mene ihan kohtuudella, vaan tarvitaan jotakin kiinnittää eri tavalla, kuin mihin valmiit osat antavat myöten. Puhelinsoitto kaverilta ja parin tunnin päästä luovutin kustomoidut osat rullaverhon kiinnitystä varten.

rullaverhonkiinnike
Kuvassa vasemmalla alkuperäinen kiinnitysosa.

8. Perämoottorin käynnistinpyörän vararulla

"Ikivanhaan" perämoottoriin löytyy heikosti nykypäivänä varaosia, joten 3D-tulostettiin käynnistinpyörän varaosa ensin PLA-muovista. Rulla ei kuitenkaan kestänyt sitä, että moottori otti puristuksia ja tulostettu varaosa antoi periksi. Sen jälkeen tulostin uuden osan Taulman Bridge Nylon -materiaalilla (kestävämpää kuin PLA), mutta ilmeisesti osaa ei vielä ole kokeiltu paikalleen. No, kohtahan nuo järvetkin jäätyy, että meneekö ensi kesään sitten...

peramoottorin_rulla1
PLA ei kestä älyttömiä rasituksia...
peramoottorin_rulla2
Alkuperäinen kulunut osa oikealla (PLA, joka hajosi)...
peramoottorin_rulla3_nylon
Uusi Nylonista tulostettu rulla. Päivitetään kestävyys kunhan tietoa tulee...

9. Joulukoriste

"Lumihiutaleita" valkoisesta PLA-muovista. Mitäpä näistä sen enempää. Nää on tämmösiä!

joulukoriste
3D-tulostettu kuusenkoriste.

10. Piparkakkumuotti

Toissajouluna piti myös tehdä tämmöisiä muotteja, joiden avulla saa tehtyä kissapipareita.

piparkakkumuotti
3D-tulostettu piparkakkumuotti (kissa).

Tähän ei tämän enempää löytynyt, mutta laitellaan päivityksinä lisää kunhan tavaraa tulee tehtyä.

Jos haluat jotain spesiaalia 3D-tulostettua niin ota yhteyttä ja katsotaan voidaanko jotakin tehdä. Muille blogin lukijoille kiitos ja kumarrus tästä päivityksestä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.