Jyrsimen digitaalimittarit

Omistamaani HBM X2L jyrsimeen on jo pitkään kaappien kätköissä lojunut 3 kappaletta digital read-out (DRO) laitteita, eli käytännössä pirun isoja työntömittoja. Nämä mittavälineet on tilattu Ebaysta 150mm ja 300 mm mittaisina, mutta ajan ja motivaation (tai lähinnä jälkimmäisen) vuoksi en ole näitä aiemmin asennellut. No, asentajakärpänen pääsi ilmeisesti puraisemaan syystä X, joten tässä lyhyesti pari kuvaa XY ja Z -akselien mittojen asennuksesta.

DRO Linkki: https://www.ebay.com/itm/500-mm-Digital-Readout-linear-scale-DRO-Magnetic-Remote-External-Display-SALE/312863548521?hash=item48d81ee469:m:mA1bfzvCP9qlN7m3mDNCYEw

Tässä kuvassa nähdään X ja Y akselien asennuksen jälkeinen testiveivaus. Molemmat mitat liikkuvat sulavasti ja liikettä pystyy hallitsemaan 0.01mm tarkkuudella ainakin näiden mittareiden mukaan. Tämän todensin myös katsomalla jyrsimen omasta indikaattorista, missä yksi pykälä on 0.02mm.

X ja Y akselien testausta
X ja Y akselien testausta

Y-akseli on sanotaanko tällainen “kelluva asennus”. Tässä on siis vain (tällä hetkellä) toinen pää anturin mittatikusta kiinnitetty jyrsimen jalustaan. Tämä on vielä hieman testauksen alla, että kannattaako tätä jättää tällaiseksi. Kiinnike on toki kiristetty niin, ettei tanko tuosta mihinkään liiku. Y-akselilla ristisyöttöpöytä liikuttaa anturielementtiä.

Y-akselin asennus
Y-akselin asennus

X-akselin anturi on kiinni Y-akselin jalustassa ja pöytä liikuttaa anturipuikkoa. Pöydän pituudesta jää käyttämättä noin 100mm, koska olisi pitänyt tilata hieman pidempi anturielementti, mutta todennäköisesti harvemmin tarvitsen pitkää työstöpintaa. Tarvittaessa anturielementin rajoittavan pään voi irroittaa kahdella ruuvilla jolloin pöydästä saadaan koko työstöala käyttöön.

X-akselin asennus pöydän takana
X-akselin asennus pöydän takana

Ostin Motonetistä jyrsimeen lisäksi noin neljällä eurolla tuollaisen AAA-paristoilla toimivan LED-valon (tarrakiinnitys), mikä valaisee työkappaletta ylhäältä päin jyrsimen karan takaa, ei siis loista suoraan silmiinkään.

Valopalkki
Valopalkki

Kun asennukset oli saatu tehtyä, oli ruuvipenkin suoristuksen vuoro. Tämä tapahtui mittakellon avulla ja aikaa meni penkin suoristukseen puolisen tuntia.

Penkin suoristus
Penkin suoristus

Mittareille piti rakentaa myös tellinki ja lopullinen asennus näyttääkin sitten tältä:

Lopullinen asennus
Lopullinen asennus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.