Juotosaseman taustavalon korjaus

Noniin. On kulunut vuosia ja vuosia siitä kun viimeksi valon näin - juotosasemassani siis. Uutena ostettu juotosasema on palvellut hyvin ja hartaasti kaikki nämä vuodet, mutta sinisenä hohkanut valo jostain syystä tai toisesta sammui melkein heti ensimetreillä.

Asia ei sinänsä ole haitannut, mutta aloin kiinnittämään asiaan huomiota kun eräs päivä töistä kotiin tullessani huomasin, että juotosasemani oli ollut koko päivän päällä itsekseensä. Ei kovin turvallista, siispä korjataan asia.

Taustavaloton juotosasema
Juotosasema ilman näytön taustavaloa...

Korjaus tietenkin alkaa siitä, että asema ensin puretaan palasiksi. Kas näin:

Juotosaseman purkaminen

Sitten päästään tutkimaan lediasioita.

Taustavalon palanut LED-valo
Syyllinen paikallistettu

Otin viallisen ledin pois ja hetkisen tuumailtuani liimasin pikaliimalla entisen ledin tilalle 3020-koteloisen valkoisen pintaliitosledin. Entiselle ledille oli mitoitettu 47 ohmin vastus ja 5 voltin käyttöjännite. Käyttämäni ledin speksi on 20 mA joten laitoin sarjaan vielä 120 ohmisen vastuksen tiputtamaan ledin läpi menevää virtaa.

Valkoinen pintaliitos LED liimattuna paikalleen.
Mitoitettu n. 20 mA virta.

Lopuksi sitten vain juotokset kuntoon ja testiä. Aluksi johtimet olivat tietenkin väärinpäin, mutta se oli nopeasti fiksattu. Vai oliko ledi sittenkin väärinpäin hmm... Niin, korjasin juotosasemani juotosasemalla, kaasukolvikin olisi ollut, mutta en jaksanut sitä alkaa virittelemään...

No joka tapauksessa, huomattava ero entiseen!

Korjattu juotosasema
Valoa pimeyteen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.