Joustavan filamentin tulostus Ender 3 -tulostimella

Tilasin tässä viime viikolla Prentan verkkokaupasta pari rullaa PLA filamenttia, kun musta väri alkoi uhkaavasti loppumaan erilaisten tulosteiden tekemisen takia. Samassa tilauksessa tuli mukana myös kaikkea muuta kivaa ja mm. joustavaa XS2Designin tekemää joustavaa XS-Flex-filamenttia.

Disclaimer: Joustavan filamentin brändillä ei tässä niin ole väliä, kunhan on joustavaa.

Joustavaa Ninjaflex filamenttia olen tulostanut aiemmin Anet A8 -tulostimellani, mutta Bowden-tyyppisellä Ender 3-tulostimella en joustavia filamentteja ole aikaisemmin tulostanut.

Törmäsinkin sitten sattumalta Youtubessa CHEPin tekemään videoon, kuinka joustavan filamentin tulostaminen saadaan onnistumaan Ender 3:llakin, joten tätähän piti kokeilla. Kyseessä oli kuitenkin varsin maltillinen ja helppo modaus tulostimeen.

Ensiksi piti ladata alla olevan gif-kuvan malli Thingiversestä, printata ja asentaa se.

3D-tulostus animaatio
Improved flexible filament extruder upgrade
https://www.thingiverse.com/thing:3072475

Printtasin kappaleen oranssista PLA:sta ja 0,2mm kerrospaksuudella ja 15% täytöllä. Päällimmäisten kerrosten lukumäärästä johtuen (3 kerrosta = 0,6mm) pinnasta ei tullut aivan parasta mahdollista, mutta se ei tässä mallissa haittaa. Printtausaika oli noin 40 minuuttia.

Modikappale

Vakiokappaleessa filamentin syöttörullan ja vastarullan, sekä Bowden-putken ohjaimen väliin jää varsin suuri rako, mistä joustava filamentti pääsee karkaamaan ennen kuin se työntyy putken sisään. Tämä johtuu siitä, että putkessa on suurempi kitka kuin "ilmassa", jolloin ilman tätä uutta kappaletta tapahtuu näin:

TPU ongelma tulostaessa
Kuvan lähde: https://imgur.com/r/3Dprinting/EyiQ0IS

Mutta kun joustavalle filamentille ei jätetä yhtään rakoa, mistä se pääsisi työntymään pois, niin ainoa mahdollisuus sillä on mennä PTFE-putkeen. Alla olevassa kuvassa on tätä pyritty havainnollistamaan.

Joustavan filamentin ohjuri

Testituloste kännykän suojakuori

Testitulosteeksi valitsin huvin vuoksi kännykkäkotelon puhelimeeni:

Huawei P20 kotelo
https://www.thingiverse.com/thing:2881474/files

Tulostusasetukset olivat 0,3mm kerrospaksuus, 15mm/s nopeus, 245 C suuttimen lämpötila ja pedille 50 C. Mallin tulostus 100% täytöllä, koska seinämät olivat sen verran ohuita ettei täytettä ollut järkeä lisätä. Niin ja tämä kotelo on tarkoitettu oikeasti PLA-muovista tai muusta jäykemmästä materiaalista tulostettavaksi, mutta ajattelin että testikappaleena menee ihan hyvin. Aikaa tulostukseen meni reilu 3 tuntia ja lopputulos alla:

Tulostettu suojakotelo
Valmis tulostus pedillä.

Tuloste tarttui melko tiukkaan magneettipetiin kiinni (videolla lisää aiheesta), joten seuraaville joustaville tulosteille pitää keksiä säätöihin jotain (Z-offsettia esim.). Tai käyttää mahdollisesti vesiohennettua liimaa tai teippiä (kappaleen koosta riippuen) väliaineena pedin ja kappaleen välissä. Nyt kappale hieman rikkoutui kun sen irroitti alustalta, mutta pitää katsoa mitä keksii seuraavassa printissä.

Tein aiheesta lyhkäisen "how-to" videon, joka ei tosin ole kovin yksityiskohtainen, koska ohjeita on jo muissa videoissa tehtynä. Teinkin videon siksi, että sain harjoitella hiljattain ostamallani Movie Studio 16 -ohjelmalla videoiden editointia. Mutta tästä huolimatta, olkaapa hyvät:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.