Hydrodipping eli maalaaminen dippaamalla

hydrodippaus_paintball_8

Hydromaalaus tai dippaus on metodi, minkä avulla kappale voidaan nopeasti pinnoittaa maalilla ja kuvioida. Dippauksen idea perustuu siihen, että käytettävä maali kelluu nesteen (veden) pinnalla ja maalattava kuiva kappale upotetaan veteen. Kun kappale uppoaa veteen, tarttuu maalipinta kappaleeseen ja tarttunut maali ikäänkuin vetää perässään maalilauttaa, joka kelluu veden pinnalla.

Aiheesta löytyy hyviä Youtube-videoitakin, esimerkiksi hakusanoilla "hydrodipping" tai "water transfer painting" jne. Löytyy myös videoita, missä ihmiset ovat dippailleet käyttämällä ainoastaan spray-maalia. Tässä lyhkäisessä päivityksessä kerronkin omista kokemuksista, miten tämä metodi onnistui. Testikappaleeksi päätyi ylimääräinen paintball loaderi (eli säiliö mihin värikuulat laitetaan).

HUOM! Tässä ei minulla ole mitään aiempaa kokemusta tämmöisestä maalaustavasta, joten tämä meni ihan "kantapään kautta" -menetelmällä. Kirjoituksen lopussa on lyhyt lista havainnosta ja mitä seuraavalla kerralla kannattaa tehdä toisin.

Paintball loaderin maalaaminen dippaamalla

Aloitin peittämällä loaderin syöttöaukon kelmulla. Käytin tässä pikaliimaa, saksia sekä tuorekelmua.

hydrodippaus_paintball_1
Syöttöaukon peittäminen elmukelmulla
hydrodippaus_paintball_2
Aukon reunat sivellään pikaliimalla...
hydrodippaus_paintball_3
...ja aukko painetaan tiiviisti kelmua vasten. Annetaan kuivua hetken, että kelmu tarttuu.

Leikkasin ylimääräiset kelmut suuaukon luota pois ja seuraavaksi valmistelin loaderin ulkopinnan. Maalattavien kohtien tulee olla rasvattomia ja liattomia, joten puhdistin ulkopinnat käsipyyhepaperin ja asetonin (100 %) avulla.

hydrodippaus_paintball_4
Muovipinnan puhdistus asetonilla ja käsipyyhepaperilla.

Maalikippona käytin valkoista muoviämpäriä, joka ei kyllä maalien lisäyksen jälkeen enää ollut valkoinen... Koska spray-maali "pöllyää" melkolailla, niin käytin suojana kuplamuovia ja kuplamuovin välistä suihkuttelin sankoon maalit veden pinnalle.

hydrodippaus_paintball_5
Käytettävä astia kannattaa suojata, jos tätä tekee esimerkiksi parvekkeella, kuten minä...
hydrodippaus_paintball_6
Kuplamuovin alta suihkutellaan maalit veden pinnalle.

Kun maalit on pinnalle suihkuteltu niin lopputulos oli ainakin tässä tapauksessa tämmöinen. Veden pinta on maalin peitossa.

hydrodippaus_paintball_7
Maali kelluu, ompa jännä...

Sekoittelin maaliin "kuvioita" varovasti varrastikulla. Tikkua ei kannata työntää maalikerroksen läpi, sillä maali tarttuu tikun pintaan välittömästi ja pian tikun varressa on iso klöntti maalia... Näin nimittäin kävi ensimmäisellä kerralla minulle! Joka tapauksessa varovaisen sekoittelun jälkeen maalipinnassa on havaittavissa jonkinlaista "kuviota".

hydrodippaus_paintball_8
Kuviokelluntaa...

Lopuksi olikin dippaamisen aika. Veden määrässä kannattaa ottaa huomioon kappaleen syrjäyttämä vesimassa (aiheuttaa nestepinnan nousun), joten käyttämäni valkoinen 10L ämpäri ei välttämättä näin suurelle kappaleelle ollut paras mahdollinen.

Dippaus tapahtuu laskemalla kappale varovasti maalipinnan kautta veden alle. Koska kyseinen kappale kelluu (koska ilmaa sisällä ja suuaukko on kiinni) niin kappaletta täytyi aika voimakkaasti painaa nestepinnan alle.

hydrodippaus_paintball_9
Dippaus...
hydrodippaus_paintball_10
...ja lopputulos kuivamassa. Ei kovin häävi!

Yhteenveto

Lopputuloksena aika perkuleen huono maalipinta! No, mietitäänpäs missä meni pieleen. Alla listaa muutamista huomatuista asioista sekä "ohjeista", jos tätä joskus itse kokeilet niin toivottavasti näistä olisi jotain apua.

  1. Maalipinta oli tässä tapauksessa liian paksu ja käytetyn astian pinta-ala liian pieni.
  2. Koska maalausastian pinta-ala oli liian pieni, niin maali ei levittynyt tasaisesti joka puolelle. Tässä tosin vaikutti myös kohta 1, eli liian paksu maalipinta.
  3. Älä työnnä kuviointitikkua liian syvälle maalin pintaan.
  4. Minä käytin tässä neljää eri väriä (ei tosin ollut muita) ja lopputuloksena oli värien sekamelska eikä tasaisia kuviointeja.
  5. Täytä maaliastia muualla kuin parvekkeella. Vaikka veden pintaan jää paljon maalia, sitä lähtee leijumaan ilmaan myös melko paljon. Tämä leijuva maalipöly voi sotkea paikkoja. Eikä se ole kyllä terveellistä hengittääkään.
  6. Vaikutti myös siltä, että sangon peittäminen maalipölyn karkaamisen estämiseksi ei ollutkaan hyvä idea. Maalipöly laskeutui eri väristen maalien päälle tehden väreistä haaleita ja sekalaisia lopputuloksessa).
  7. Kokeile pienellä määrällä maalia ensin johonkin testikappaleeseen. Testailemalla saa varmaankin maalimäärän optimoitua.
  8. Tarkastele Youtube-ohjeita aiheesta ennen kuin alat maalaamaan dippaamalla.
  9. Suomessa toimii myös verkkokauppa, mistä dippaussettejä voi ostaa jos ei spraymaalilla halua suhhuutella, osoite on: http://www.dippaa.com/ 
  10. Kappale kannattaa jättää kuivumaan jonkin sotta-alustan päälle. Jos maalia tippuu niin se ei sotke joka paikkaa. Optimaalisesti suoritetussa dippauksessa maali ei kuitenkaan valu (ainakaan internetin mukaan).

Tämmöistä. Aina ei mene ihan putkeen nämä hommat, mutta seuraavalla kerralla tietää toimia paremmin.

Alla olevassa youtube-linkissä dipataan oikeaan dippauskalvoon. Ammattilaiset näkkyy olevan asialla... 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.