Huawei P20 Lite näytön ja takalasin vaihto

Puhelimestani on jo pidemmän aikaa ollut lasi hajalla, eikä pelkästään etulasi vaan myöskin takalasi. Puhelin sinänsä on ollut ihan toimiva ja tarpeisiini sopiva. En myöskään esimerkiksi yleensä pelaile, joten puhelimeni on lähinnä "toimistokäytössä" koko ajan, niin tämän vuoksi ei myöskään uuden puhelimen hankinta miellyttänyt. Kaikenlaista olen toki korjannut, mutta tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun tähän työhön rupean.

Tämä kirjoitus ei ole varsinainen kasaus/purkuohje, mutta esitän tässä joitain huomioita ko. aiheesta, sekä omia kokemuksia tästä työstä. Lyhyesti sanottuna, tämä oli omaan korjauskokemukseen nähden asteikolla 3/5 ja voin suositella DIY-henkisille tämän korjauksen tekemistä. Aikaa ja tupakkiahan tässä kyllä meni, tosin en polta joten vain aikaa (n. 2,5h).

Näyttölasi pashana...

Puhelimen varaosien hankinta

Puhelimen varaosia metsästin aluksi paikallisilta korjausliikkeiltä puhelimitse (esim. ATK-Talkkarit), mutta eipä tämän ikäluokan puhelinta tietenkään nykypäivänä varaosina ole kivijalkamyymälässä. Mutta netissäpä on, joten suuntasin hankintatoimenpiteeni maailmanlaajuiseen tietoverkkoon.

Ajattelin huvikseni kokeilla, mitä dropshippaajilta löytyy ja tilasin Vapaakauppa.netistä puhelimen etukuoren, n. 35 euron hintaan. Tähän sisältyi siis "uusi" runko, etupaneeleineen (digitizer + LCD). Myöhemmin ebaystä löytyi sama setti akulla hintaan 38e, ja ilman akkua alle 30 e, joten ehkä en kuluttajana näe järkeä käyttää dropshippaajia välikätenä näissä ostoksissa. Mutta aika näyttää, kuinka kannattaa toimia Heinäkuussa voimaan tulevien lakimuutosten jälkeen.

Dropshippaaja on kauppias, joka tekee esim. Ebay tai Amazon -ostokset puolestasi, mutta ei itse välttämättä vastaa esim. tuotteiden postituksesta.

Huawei P20 Lite näyttö ja runko

Puhelimen varaosia odotellessa etsiskelin tietoa, kuinka puhelin avataan. Nämä kun eivät enää ole perinteisiä vanhan liiton Nokialaisia, jotka purkautuvat kun vaan nakkaa seinään :)...

Youtubesta löytyikin hyvä avausvideo joka näyttää olennaisimmat asiat ilman turhia höpinöitä:

Puhelimen näyttö tuli muutaman viikon kuluessa, mutta kuten yllä olevalla videolla näkyy, takakuori pitää irroittaa ensin. Siispä täytyi tilata erikseen uusi takakuori ja sehän onnistui Ebay:stä 7 euron hintaan. Etukuoren mukana tuli myös setti työkaluja, jotka olivat todella hyödyllisiä näytön korjauksessa.

Huawei näytön lasien korjaus (eli puhelimen purku)

Sittenpä ei muuta kuin tuumasta toimeen. Koska yllä oleva video näyttää avaustoimenpiteen hyvin, en tähän räpsinyt kuin muutaman kuvan työn eri vaiheista, mutta tarinoin kuvien yhteyteen jotakin selittävää apustustekstiä.

Työvälineet näkyvät kuvassa alla:

Listattuna tarvittavat välineet ovat:

  • Pinsetit (käytin kahta erilaista)
  • Muoviplektroja / muovinen irroitustyökalu (tuli näyttösetin mukana)
  • Pieni ristipäämeisseli (tuli näyttösetin mukana)
  • Puristin
  • Sakset
  • Uutta liimanauhaa takalasin kiinnitykseen (tuli näyttösetin mukana)
  • Silikonilämpötahnaa (ei pakollinen)
  • Pumpulipuikkoja
  • Liuotinainetta liiman poistoon (kontakti SW tai joku muu)
  • Kuumailmapuhallin (myös hiustenkuivain käy jos ei muuta ole)

Aivan aluksi kannattaa muistaa poistaa SIM-kortti koteloineen.

Kuumailmalaitokseen asetetaan lämmöksi 100 C-astetta.

Ilman lämpötilaksi 100 C.

Takalasi oli minulla sopivasti jo sirpaleina, niin tässä ei ollut huolta särkymisestä. Jos takalasi olisi ollut ehjä, niin olisin lämmittänyt lasin tasaisesti 80 C lämpötilaan esimerkiksi 3D-tulostimeni alustan päällä. Tässä kuitenkin riittää, että lämmitellään lasinsirpaleita paikallisesti ja väännetään ne muoviplektralla irti. Voimaa ei tässä lajissa kannata turhaan käyttää vaan tarkastella mistä kiikastaa, jos ei ala irrota. Liima on aika lujasti kiinni tietyissä paikoissa, ainakin tässä puhelinmallissa.

Lämmitys ennen vääntöä

Puhelin ei pysy tässä toimenpiteessä itsestään aloillaan, joten täytyi käyttää puristinta apuna. Tässäkään ei niin huolta lasien ehyydestä, kun molemmilta puolin ne ovat hajalla jo lähtökohtaisesti.

Puhelimen kiinnitys pöytään

Kun takalasia on saatu raolleen, niin kiinnityksen voi tehdä kaiuittimen alaosasta. Ei toki kannata tässäkään rystyset valkoisena puristinta vääntää...

Takakuoressa on kiinni sormejälkitunnistin ja sen kaapeli pitää irroittaa ensin. Kaapelin päällä on metallisuoja/maadoitusklipsi kahdella ruuvilla, mitkä pitää ruuvata pois ensin.

Sormenjälkitunnistimen kaapeli

Nyt takakuori irtoaa kokonaan puhelimesta. Itse sormenjälkitunnistin on kiinni liimalla takalasissa ja sekin irtoaa varsin helposti lämmittämällä tunnistimen ympäristöä kuumailmalla, ja nostamalla tunnistimen irti pinseteillä.

Tunnistimen ympärillä on samaa liimaa, mitä takakuorenkin pitämisessä ja tämän pystyi onneksi kiinnittämään suoraan uuteen takalasiin.

Nyt kun takakuori on poistettu, päästään poistamaan etulasia ja kuorta. Laittamalla uuden ja vanhan kuoren rinnakkain, näkee aika selkeästi missä on kiinnitysruuvit. Itse asiassa tässä puhelimessa muita ruuveja ei ollutkaan kuin nämä jotka takaa suoraan näkee.

Ennen loppujen ruuvien poistamista, tein maalarinteipistä ruuveille pidikkeen. Kuvassa maalarinteipin palanen on liimapinta ylöspäin kiinnitetty pöydän pintaan ja puhelimen muoto suurinpiirtein piirretty yläpuolelle. Ideana on asetella ruuvit niihin kohtiin mistä ne otettiin pois. Jälkeenpäin ajateltuna tällä ei ole tälle puhelimelle merkitystä, koska kaikki ruuvit ovat saman mittaisia ja kokoisia, mutta tässä kuitenkin vinkki teille lukijoille omiin korjauksiin.

Yksi ruuvi oli piilossa pienen valkean tarran alla, enkä sitä meinannut ensin huomata. Onneksi kuitenkin huomasin ennen kuin aloin repimään suojia enemmän auki...

Tämä on varmaan se takuuruuvi...

Enempää irroituskuvia ei ole tähän vaiheeseen, mutta niitä voi utelias mieli tutkailla yllä olevasta videosta.

Huawein akun irroitus (LiPo)

Tämä olikin varsin työläs ja tuskallinen operaatio. Sain sen kuitenkin tehtyä, mutta koska akku on herkkä vaurioitumaan niin tässä täytyy olla erityisen varovainen. Alla muutama asia joita huomasin tehdessäni (ja mitä tiesin jo ennestäänkin)

  • Mitään teräviä esineitä ei pidä käyttää akkua irroittaessa. Jos akku puhkeaa, syttyy ärhäkkä tulipalo ja sitten tulee kiire!
  • P20 Lite mallissa akun aluetta lämmitetään etulasin puolelta, käytin tässä 120 asteen lämpötilaa. Tällä sain liiman löystymään sen verran, että sain plektraa tungettua akun ja rungon väliin. Tässäkin pitää olla erityisen varovainen.
  • Jos etukuorta ja lasia ei tarvitse säästellä, voi runkoa taivutella jolloin akun ja liiman välinen rajapinta antaa myös periksi
  • Kun akun ja rungon väliin on saatu hieman rakoa, suihkutin sinne liuotinta joka tepsii liimaan heikentäen sitä. Tämä edesauttaa irroituksessa. Tämä työvaihe on sottainen ja haiseva, mutta helpottaa huomattavasti irroitusta ja vähentää riskiä akun vioittumiselle (oma mielipide).
  • Alla olevassa kuvassa nähdään liuotinta (kontakti SW) ja plektra jota työnsin akun alle. Ohut sileä ja pitkä muovilasta voisi myös olla hyvä apu, itselläni ei nyt sellaista ollut käytössä.
  • Jos etulasi on paikoillaan, kannattaa teipata se, niin lasinsirut eivät puhko sormia. Itselläni tuli nahkaan yksi reikä, ennen kuin älysin teipata...
Akku irti, kaikki hyvin.

Kasaus uuteen kuoreen

Uuteen kuoreen kiinnitetään ensimmäisenä akku. Tai aivan ensimmäisenä kiinnitin alapuolen elektroniikan, missä on mikki, kaiutin ja USB-töpseli sekä tarvittava kaapeli suojineen.

Akkua kiinni pitävä tarra on edellisen työvaiheen oppien perusteella todella lujaa tekoa. Tästä syystä jätin liimapintaa esille vain sen verran, että akku pysyy hyvin paikoillaan, mutta ei olisi liian hankala irroittaa. Mikäli akussa ilmenee toimintaongelmia jälkeenpäin, ei irroituksen pitäisi olla niin työlästä. Liimapinnan päällä on punainen suojamuovi, jota leikkelemällä voi kiinnityksen voimakkuutta säätää.

Etukameran edessä on suojatarra, joka kannattaa poistaa ennen kameran asennusta.

Lisäsin lämmönsiirron tehokkuutta parantamaan hieman uutta lämpötahnaa niihin paikkoihin missä sitä oli ollut ennestäänkin, mutta myös kamerapiirin alle.

Uutta lämpötahnaa...
...myös kameralle.

Puhelimen sivussa olevien kytkinten piirilevyä ei kannata unohtaa irroittaa vanhasta kuoresta. Jouduinkin yhden kerran purkamaan kasatut piirilevyt, jotta sain painonapit paikoilleen ja voin sanoa, että on turhauttavaa tehdä pikkutarkkaa työtä turhaan.

Lopuksi liimanauhat lisätään takakuoreen suurinpiirtein niihin kohtiin, missä sitä oli ennestäänkin. Ennen takakuoren lopullista kasausta/liimausta on hyvä kuitenkin varmistaa, että puhelin käy ja kukkuu kuten pitääkin.

Takalasi on nyt paikoillaan ja puhelin on lähes kuin uusi.

Yhteenveto

Jos verrataan lähtökohtaa...

Lopputulokseen...

Niin voin sanoa että n. 42 euron hintaan työ oli kannattavaa tehdä. Uuden etukuoren mukana tuli myös suoja, minkä liimasin näytön päälle. Tämä hieman heikentää touchin tunnistusta, mutta täytynee vain opetella uuteen tuntumaan.

Kiitos mielenkiinnosta, jos pääsit loppuun asti! 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.