Sain jälleen tehtäväkseni hieman selvitellä yllä olevan kuvan mukaisen mikserin ongelmia. Kyseinen aparaatti on merkiltään Yamaha ja malliltaan O1V96 Digital Mixing Console.
Tästä on ilmeisesti kaikki kanavat jollakin tavalla mykkänä, joten olisi selvitettävä mistä se johtuu ja voiko sitä helposti korjata. Tehtävänantona on kuitenkin sellainen pieni juttu, että tähän ei kannata kauheasti uhrata aikaa. Mutta koska kyseessä on kuitenkin aika arvokas vempele, niin päätin kokeilla tämän kanssa osaamistani. No, ojasta allikkoon vai mitenkä tämän kanssa nyt tekeekään.
Aivan aluksi etsin laitteeseen virtakaapelin ja kokeilin, että laite lähtee päälle. Lähtihän se ja moottoroidut äänenvoimakkuuden säätimet liukuivat itsestään mihin lie arvoon olivatkaan asetettuina. Siistiä! Samalla ajattelin, että enpä ole ennen moottoroituja säätimiä päässytkään räpeltämään, mutta ennen kuin puran ja katson miten ne toimivat, täytyy selvittää mihin asti mikseri toimii.
Selailin laitteen valikkoa ja alustavasti kokeilin kytkemättömällä TRS-liittimellä (Tip-Ring-Sleeve) tai suomeksi jakkiliittimellä laitteen inputteja yksi kerrallaan. Peak ja signal -indikaattoreiden ledit vilkkuivat inputtien läheisyydessä kukin hieman omalla tavallaan, joten ajattelin että kyllä tämä jotain inputteja näköjään tunnistaa.
Ennenkuin pystyn mitään muuta alkaa selvittelemään, täytyy laitteesta saada ääntä pihalle ja ääntä sisään. Toisin sanoen, inputteihin pitää syöttää signaalia ja outputeista pitää saada signaalia ulos. Ääntä sisään ääntä ulos maallikkotermein.
First things thirst
Jotta pystyn kattavasti ja monipuolisesti testaamaan laitetta vianhakua varten, täytyi minun ensin hieman varustaa labraani lisää.
Hommasin motonetistä halvan dynaamisen mikrofonin millä voin testata laitteen mikrofoni-inputteja. Itse asiassa, ostin mikrofonin sen XLR liittimen ja 3,5 metrin johdon takia, mutta koska niitä ei voinut erikseen ostaa niin ostin koko pas.. paketin. Tottakai! Minullahan on elektreettimikrofoneja vaikka muille jakaa, mutta tämä nyt ei ollut pointtina...
Tämän lisäksi ostin 3,5 mm -> 6,3 mm:n adapteriplugeja pari kappaletta. Löysin myös laatikkojeni kätköistä vanhan 6:n tuuman subwoofer elementin ja näistä osista minulle tulisi muodostumaan ensimmäiset testivehkeet. Siispä rakentamaan niitä.
Huom! Kaiutinta ei voi suoraan liittää mikseriin vaikka se kuvassa onkin, vaan mikserin lähtö pitää liittää vahvistimeen joka ohjaa kaiutinta. Minulla on tähän pieni vahvistin olemassa, no worries. Kaiuttimen vahvistinta ei tässä postauksessa kuitenkaan tällä kertaa käsitellä.
Testiliitinadapterin rakennus
Testiliitinadapterin idea on lyhyesti listattuna seuraava:
- Voidaan kytkeä joko outputtiin tai inputtiin.
- Voidaan mitata ja syöttää signaalia.
- Voidaan käyttää kaiutinlähtönä (pienellä teholla tosin!) kytkemällä ulkopuolinen kaiutin ruuviliittimeen.
- Voidaan käyttää välikappaleena signaalin nuuskimisessa kun kaapeli on liitetty kahden laitteen väliin.
- Voidaan käyttää mono- tai stereo inputissa/outputissa.
Siispä, pitäisi olla ihan monikäyttöinen pieni värkki, kunhan kytkennät tekee oikein.
Aloitin testiadapterin teon purkamalla yhden liitinadapterin. Tämä adapteri lähti palasiksi ihan mattoveitsen ja pienen väkivallan avulla:
Kaivelin laatikoistani sopivan kokoisen protolevyn, mihin adapterin muut osat tulevat kiinni. Otin tätä rakennusta varten vasemmalla näkyvästä pussista täpläkuparoidun piirilevyn palasen, koska en tiennyt vielä millaisen johdotuksen tähän rakentelen:
Muita kaapista löytyneitä ja osin kierrätettyjäkin osia adapterin rakennuksessa oli 3,5mm:n naarasplugi (piirilevyliityntä), vipukytkin, ruuviliitin/riviliitin, parit eri pätkät johtoa ja kuumaliimaa. Näistä sai aikaiseksi seuraavien kuvien mukaisen adapterin.
Yllä olevassa kuvassa vasemmalla on 3,5 mm:n plugi. Keskellä on punainen vasemman/oikean kanavan valintakytkin, mikä reitittää signaalin vihreälle riviliittimelle. Riviliittimelle voidaan kytkeä kaiutin, kuten alla olevassa kuvassa on tehty tai tähän voidaan syöttää signaalia esimerkiksi funktiogeneraattorista. Oikeassa laidassa nähdään piirilevyyn kuumaliimattu jakkiliitin ja ennen sitä on piikkirimaa esimerkiksi koekytkentäalustaan liittämiseksi.
Mitä seuraavaksi?
Sitten kai on vuorossa äänisignaaleiden tutkintaa ja lisää laitteen manuaalin selaamista ja jos siitä jotain selviää, niin tällehän tehdään ruumiin avaus. Siihen asti, lukekaa vaikka tätä uudestaan. Tai tehkää jotakin fiksumpaa.