Filamenttifiltteri

3D-printtaukseen kun on useamman vuoden ajan jo perehtynyt, niin voi melkein varmasti sanoa, että aina omistamistani tulostimista löytyy jotakin parannettavaa. Printtereitä modataan, muokataan ja parannellaan tulostuslaadun vuoksi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että muokkauksien avulla pyritään saamaan tulosteista mahdollisimman tasalaatuisia ja onnistuneita kaikin puolin.

Tällä kertaa halusin parantaa printterin filamentin syöttöä. Syötössä itsessään ei ole ongelmia, ne toimivat niin kuin pitääkin, mutta olen huomannut että tulostusnauhoissa on monesti pölyä tai muuta likaa. Pöly päätyy nauhan pinnalle varsinkin silloin, kun nauha on "ladattu" tulostimeen ja se on alttiina huoneilman epäpuhtauksille. Vaikka kotilabrassa nämä tulostimet ovatkin, ei tämä mikään tekninen puhdastila ole :).

Lika tai pöly ei tietenkään ole uusissa, paketista repästyissä nauhoissa, vaan yleensä niihin päätyy pölyä/likaa käyttäjän, tässä tapauksessa itseni toimesta. Kaikki nauhassa olevat epäpuhtaudet päätyvät tulostussuuttimen sisään, mikä voi aiheuttaa tukkeutumisia tai muita ongelmia. Varsinkin pitkissä tulosteissa (usean tunnin) on todella ikävää, jos nauhan syötössä on ongelmia ja tuloste menee pilalle sen vuoksi.

Tälle "ongelmalle" on kuitenkin ratkaisu nimeltään filamenttifiltteri. Kun nauhaa syötetään filtterin läpi, niin epäpuhtaudet ainakin vähenevät, elleivät aivan täydellisesti poistu. Malli löytyy valmiina thingiversestä, joten tässä ei tarvinnut mitään mallinnuksia alkaa harrastamaan. Kyseinen malli on esitetty kuvassa alla.

Mallin tekijä(?) on myös tehnyt videon, kuinka tämä filamentin puhdistin toimii:

 

3D-tulostus

Tulostin kappaleet oranssista PLA-muovista, 0,3mm kerrospaksuudella ja 20% täytöllä. Käytännössä kappaleet ovat umpimuovia, koska viipaloinnin asetuksissa seinämävahvuus on 1,6mm ja mallissa on tätä ohuemmat seinämät. Kolmen kappaleen tulostukseen meni aikaa noin tunti.

Tulosteiden brimmin poistamisen jälkeen kappaleet näyttivät tältä.

Filtterin suodattimen asennus

Seuraavaksi leikkasin suodattimesta (autonpesusienestä) sopivat palaset ja tungin ne tulostettujen kappaleiden sisälle pinsettejä apuna käyttäen:

Tämän jälkeen tein meisselillä suodattimeen reiän, mistä filamenttinauha kulkee läpi:

Lopuksi asensin filtterin paikalleen ja tulostimessa näyttää nyt sitten tältä:

Filamenttifiltteri pitää epäpuhtaudet loitolla kuumasta tulostuspäästä.

Tämä oli jälleen varsin nopea tapa parantaa aivan pikkiriikkisen tulosteiden laatua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.