Anet A8 printterille lasialusta

Jatkoa Anet A8 printterin modauksille!

Lasialusta on 3D-printterissä hyvä ominaisuus, sillä sen avulla kappaleen pohjaan saa siistin, sileän pinnan. Tämä ei Anet A8 printterissä ole vakio-ominaisuutena, mutta siihen saa toki Ebaystä tai muualtakin tilattua muotoon leikatun lasialustan.

Kuvassa Ebaysta saatavilla oleva klipsukiinnitteinen lasi.

En kuitenkaan halunnut alkaa tilailemaan mitään, koska minulla sattui olemaan kahdesta erillisestä tavallisesta monitoimikoneesta purettuna skannerilasit. Lasileikkurin ja lasiporankin olin ostanut muutama kuukausi takaperin, tarkoituksena uusiokäyttää kierrätetyt lasiosat, en vain aiemmin ole saanut tätä hommaa aikaiseksi tehtyä ennen kuin nyt.

Lasin mitoitus ja leikkaaminen

Lasi on tavallista karkaisematonta 3 mm:n lasia. Sellaista, mitä kotitulostimien skannereiden lasi on. Suojavarusteina oli tottakai suojalasit ja käsineet. Aloitin lasin muokkaamisen merkitsemällä ensin leikkauskohdat permanenttitussilla:

Tämän jälkeen klämppäsin lasin pöytään kiinni puupalikan ja puristimen avulla ja tein lasileikkurilla katkaisukohdan. Lasileikkuria käytettäessä lasin pinnasta kuuluu pieni rutina, mistä tietää että leikkurin terä uppoaa lasiin ja sen pintaan syntyy pieni uurre, mistä lasin pitäisi katketa.

Viillon tehtyäni katkaisin lasin taivuttamalla sitä puupalikkaa vasten kunnes lasi napsahti poikki.

Samalla tavalla leikkasin myös toiseen suuntaan, kunnes lasi oli neliön muotoinen. Nyt lasiin voitiin merkitä siihen porattavat reiät. Rei'istä lasi kiinnitetään alumiinilevyssä olevien ruuvien kautta tulostusalustaan kiinni.

Puristimia apuna käyttäen, punaisella tussilla on lasiin merkitty reikien porauskohdat lasin kulmiin.

Ennen reikien porausta viimeistelin kuitenkin lasin leikkauspinnat tällaisella timanttihiomasienellä, etteivät lasin terävät reunat vahingoita itseäni tai ketään muutakaan:

Lasin olisi voinut kiinnittää tulostusalustaan metalliklipsuilla, mutta minulla ei sellaisia ollut. Koska olin tätä asiaa varten aiemmin ostanut myös lasiporanterän, niin pitihän sitä kokeilla, kuinka rei'än poraaminen lasiin onnistuu.

Seuraavaksi oli siis vuorossa ehkä haastavin osuus, eli reikien poraus.

Reikien poraus

En ollut ennen porannut lasiin reikiä, enkä kyllä leikannutkaan lasia, mutta yllättävän hyvin ainakin leikkaaminen onnistui. Kokeilin aluksi porata käsipelillä akkuporakoneella lasin pintaan aloitusreikää. Muutaman sekunnin jälkeen totesin kuitenkin itselleni, että parempi on käyttää pylväsporakonetta, joten kiinnitin lasiporanterän koneeseen ja aloin poraamaan lasiin ensimmäistä reikää.

Ensimmäinen reikä näytti sitten tältä:

Pikaisen analyysin jälkeen totesin, että lasia pitää porata varovaisemmin ja että lasia on parempi olla pitelemättä kädellä.

Laitoin lasin alle tuollaisen pehmeän leikkausalustan ja kiinnitin puristimella lasin porakoneen alustaan kiinni. Kaadoin terän alle hieman vettä ja aloitin poraamaan seuraavaa reikää hyvin, hyvin varovaisesti.

Toinen reikä onnistui jo paremmin, mutta olin käyttänyt varsinkin reiän loppua kohden hieman liikaa nopeutta/voimaa. Seuraavaan reikään keskityin hieman paremmin ja tein sen vieläkin varovaisemmin ja tulos on tässä:

Neljäs reikä oli lähes samanlainen, mutta ehkä hieman vähemmän säröisempi. Tästä oppineena voinen todeta, että lasin poraamisessa pitää varsinkin loppua kohden olla niin sanotusti "silkkihansikkaat kädessä". Kokeilin myös porata (toisen reiän kohdalla) lasin toiselta puolelta vastaan, mutta siitä ei ollut apua, koska malttia tekemiseen ei ollut tarpeeksi.

Tyydyin kuitenkin tehtyihin reikiin ja niiden asemointi osui kohdalleen, joten hyväksyin lasin testikäyttöön.

Lasilevyn asennus ja testitulostus

Seuraavaksi oli vuorossa lasilevyn asennus printteriin. Se tapahtuu helposti avaamalla ja poistamalla lämmitysalustan kiinnitysruuvit, asettamalla tehty lasi puhdistetun alumiinilämmittimen päälle ja kiinnittämällä ruuvit takaisin paikoilleen. Lisäsin ruuvien alle alla olevan kuvan mukaiset "pehmentimet", ettei lasiin tulisi ruuvien kireydestä johtuvia halkeamia:

Kiinnityksen jälkeen tulostin piti kalibroida, eli asettaa lasilevyn pinta vastaamaan printterin Z-akselin nollakohtaa. Tämä onnistui muuttamalla Z-akselin endstop-kytkimen paikkaa muutamalla millillä ylöspäin ja alustan ruuveista hienosäätämällä.

Seuraavaksi vain testituloste käyntiin ja odottelua, että tulostin tekee kappaleen valmiiksi. Testikappaleena käytin tuulettimen lisäosaa kuvassa alla (tästä kappaleesta on maininta edellisessä kirjoituksessa):

Alumiinilevyssä näkyy jo naarmuja, jotka ovat tulleet kappaleita alustasta irroitettaessa.

Lopputulos

Lopputuloksena syntyi alla olevan kuvan mukaista jälkeä. Vasemmalla kuvissa on kaksi aiempaa tulostusta teippialustalle (teippiä alumiinilevyn päällä) ja oikean puoleisessa kuvassa on testituloste lasialustalle.

 

Kuvassa näkyy hieman huonosti, mutta lasialustalle tulostetun kappaleen pohja on aivan sileä ja heijastava. Kappaleen aukot ovat selkeämmät ja terävämmät sekä lisäksi kappaleen pohjimmaisten kerrosten laatu parani huomattavasti, kuten alla olevassa kuvassa nähdään:

Loppusanat

Kaikin puolin mielestäni hyvä lisämuokkaus alle 200 €:n tulostimeen. Lasi itsessään ei maksanut mitään ylimääräistä, koska se oli purettu vanhasta monitoimikoneesta. Lasileikkuri ja lasiporanterä kustansivat yhteensä muistaakseni noin 10 euroa.

Aikaa modauksen tekemiseen meni noin tunti. Tässä tuli kuitenkin opeteltua uusia asioita, kuten lasin leikkausta ja poraamista, joten ei varmaankaan huono oppitunti näin kantapään kautta opittuna.

Jos aiheesta herää kysymyksiä, kritiikkiä, mielipiteitä tai muita asioita, niin ne otetaan vaikkapa kommenttikentässä mielellään vastaan - aivan kuten blogin muissakin aiheissa. Kiitos!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.