9 voltin DIY paristoneppari

Aina joskus tulee tarve yhdistää 9 voltin paristo koekytkentäalustalle tai vaikkapa johonkin elektroniikan projektiin. Useimmiten ko. neppari on jo käytössä jossain toisessa paikassa, eikä sitä viitsisi sieltä poiskaan ottaa. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, sillä paristonepparin voi helposti tehdä itse!

Paristonepparithan eivät kalliita sinänsä ole, sillä esimerkiksi SP-elektroniikan verkkokaupassa ne maksavat vain 30 senttiä (0,30 €) kappale. Mutta yksittäisen paristonepparin tilaamiseen tulee äkkiä hintaa posti- tai käsittelykuluista sun muista mitä verkkokaupat niihin lisäävätkään. Puhumattakaan siitä, että jos nepparia tarvitsee vaikkapa viikonloppuna niin odotusaika on piiiitkä.

Kaikki tarvittava on jo olemassa

Mikäli kaapista tai tyhjien paristojen keräysastiasta sattuu löytymään tyhjä 9 voltin paristo, niin kaikki tarvittavat osat nepparin tekemiseen löytyvät siitä. Tietenkin hieman sähköjohtoa ja tinaa tarvitaan nepparin tekemiseen.

Aloitetaan ensiksi etsimällä tyhjä 9 V paristo. Tyhjän 9 voltin pariston jännite on tietenkin alle 9 volttia, mutta kuinka paljon? No se riippuu hieman paristosta, mutta esimerkiksi sivuston http://www.powerstream.com/9V-Alkaline-tests.htm testien mukaan suurin osa 9 voltin pattereista alkaa olemaan melko "kuivia" jo 6 voltin kieppeillä. Näin ollen käytetään tyhjän tai erittäin käytetyn pariston rajajännitteenä noin 6 volttia ja etsitään käytetty paristo.

tyhjä 9 voltin paristo

Tämän jälkeen otetan pihdit ja aletaan vääntämään eli purkamaan paristoa. Purkaminen onnistuu helposti pienilläkin pihteillä ja pienen vääntämisen tuloksena suojapelti antautuu ja paljastaa patterin sisukset.

9 voltin pariston purkaminen

Osat lähtevät erilleen suojakuoren antauduttua:

9 voltin patterin sisusta

Nepparin tekemiseen tarvittavat osat löytyvät paristokennojen päissä olevista kontakteista. Tästä kontaktista katkaistaan ylimääräinen peltiliuska pois ja suojapaperit poistetaan.

9 V nepparin osat

Johtimet juotetaan niin, että aiemmin paristossa ollut + napa merkitään - navaksi (musta johto) ja - napa + navaksi (punainen johto):

nepparin teko

Johtimet eristetään ja suojataan kuumaliimalla:

suojaus kuumaliimalla

Värjäsin jäähtyneen kuumaliiman mustalla tussilla estetiikan parantamiseksi:

Valmis 9 V neppari

Ja näin on neppari valmis:

Tee se itse DIY 9 V neppari

Aikaa meni noin 5-10 minuuttia, en kelloa katsonut. Vanhan pariston kierrätysaste nousi uudelle tasolle (nakkasin pellit metallinkeräykseen ja kennot takaisin paristolootaan) ja pariston kontaktit saivat uuden elämän paristonepparina. Helppo nakki, kokeile sinäkin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.