3D-tulostimen huolto

3D-tulostin on mekaaninen laite, joka kaipaa huoltoa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Huoltotarve syntyy ihan käytön vuoksi, mutta ympäristöstä ja tehdyistä tulosteista tulevat roskat vaikuttavat myös tulostimen toimintaan (pöly, pienet irtoroskat yms.). Ajan saatossa tulostin myöskin kuluu (laakerit, kierre- ja liukutangot) ja joskus osia voi joutua uusimaankin. Onneksi tällä kertaa selvisin kuitenkin ihan perus puhdistuksella ja "rassauksella". Tässä päivityksessä kerron, kuinka käytin loppiaisperjantain hyödyksi 3D-tulostimen huoltamiseksi ja kuinka huoltotarve lopulta ilmeni.

3D-tulostimeen ilmaantuneet ongelmat

Olen omistanut kyseisen tulostimen nyt hieman reilu 2 vuotta. Kertaakaan aiemmin tämän kanssa ei ole ollut suurempia ongelmia - tai ainakaan sellaisia ongelmia jotka olisivat johtuneet jostakin muusta syystä kuin tulostusasetuksista.

3D-tulostuksessahan tulostuslaatuun vaikuttaa todella paljon käytetty viipalointiohjelma sekä sen asetukset, mutta myös ympäristön ilman lämpötila sekä -kosteus ja filamenttien säilytys voivat aiheuttaa laatupoikkeamia joko hyvään tai huonoon suuntaan. Joskus toisinaan tuntuu, että tulostuslaatu riippuu ihan tähtien asennosta, mutta yleensä syy kyllä löytyy jos ei käyttäjästä niin käytetyistä asetuksista. Mutta ei tästä sen enempää.

Näin jäljestäpäin ajateltuna, muistelen että ensimmäinen ongelma, jonka huomasin oli tulostimen tuottama ääni. Tulostin alkoi ääntää enemmän kuin tavallisesti (sen huomaa nyt varsinkin huollon jälkeen, että käyntiääni on hieman hiljaisempi/rauhallisempi) ja joskus tulostusta aloittaessa Y-akseli saattoi jäädä jumiin ja sitä piti hieman kädellä pukata, että akseli lähti liikkumaan.

Toinen juttu oli, että joskus tulosteeseen tuli hukattuja askeleita. Hukatut askeleet ilmenevät tulosteessa ns. "offsettina", eli alemman kerroksen sijainti X/Y -suunnassa on eri kohdassa kuin ylemmän kerroksen, vaikka niiden kuuluisi olla samassa X/Y-kohdassa. Hukatut askeleet ilmaantuivat varsinkin hieman suuremmilla tulostusnopeuksilla, vaikka nopeudet olivat sellaisia mihin tulostimen kyllä olisi pitänyt pystyä.

Kolmas ja viimeinen niitti arkkuun oli se, kun tarkastelin tulostimen kierretankoja sekä liukupintoja, huomasin niiden olevan osin mustan töhnän peitossa sekä tahmaisia. Olin näitä rasvaillut erilaisilla öljyillä ajan saatossa ja yhdessä pölyn sekä muun lian kanssa nämä muodostivat töhnää kierretangon uriin. Eipä muuta kuin tulostimen X ja Y -akseleiden purkuun!

MiniFactory 3D-tulostimen purkaminen

Tulostimen purkamiseen tarvitsin kuusiokoloavainta (en muista nyt kokoa, olisiko ollut 5/6 mm) millä sai kaikki tarvittavat ruuvit auki.

Irroitin aluksi tulostusalustan sekä sen "kelkan" ja X-akselin. Tulostinhan on rakennettu siten, että X-akseli lepää Y-akselin päällä, mikä mahdollistaa tulostimen karteesisen koordinaatiston. Z-akseliin minun ei tarvinnut koskea, sillä se näytti olevan varsin hyvässä kunnossa kierteineen ja liukupintoineen.

Tulostusalustan sekä X-akselin irroitusta.
X-akseli liikkuu Y-akselin päällä.
X-akseli irroitettuna.

Kun X-akseli on irti, voidaan päätypala irroittaa ja ottaa musta keskiosa pois kierteestä, jolloin akselin kierre vapautuu kokonaan nähtäväksi ja huollettavaksi.

Akseleiden päädyssä tämä pala pitää palikat ojennuksessa. Laakeri on hyvin hyvin vihai.. likainen.

Huolsin aluksi X-akselin, ennen kuin siirryin pidemmälle purkutöissä. Y-akseli oli kiinnitetty tulostimen pohjaan joten sen irroituskaan ei tulisi olemaan suurempi työ, aloitin kuitenkin näin.

Ei muuta kuin hanskat käteen ja hommiin.

Kuvittele tähän jokin kumihanskoihin liittyvä letkautus, sanotaanko vaikkapa tulliviranomaisen suorittamasta "tarkastuksesta".

Tulostimen puhdistus

Suihkuttelin kierretangon ja liukutankojen (vai miksi noita nyt sanoisi) päälle El-Mec cleaneria, joka on sähkömekaanisten osien puhdistukseen tarkoitettua ainetta. Tähän todennäköisesti soveltuu myös muutkin metalliosien puhdistukseen sopivat rasvaa ja likaa irroittavat aineet.

suihkista...

Vanhaa hammasharjaa ei kannata koskaan heittää pois, vaan sen voi hyödyntää tällaisissa tilanteissa vallan mainiosti. Jos taas huollettavana ei ole 3D-tulostinta, niin instructablesin sivuilla on muutama lisävinkki harjan hyötykäyttöön.

Hammasharjan lisäksi puhdistin kierrettä pinsettien avulla. Pinseteillä sain kaiveltua kovettunutta töhnää kierretangon urista pois. Pyörittelin tulostimen moottoria Repetier-Host ohjelmalla komennolla G1 X500 F200, jolloin moottori pyörii hitaasti työntäen kelkan pois kierteeltä ja tämän jälkeen voi vain pitää pinsettiä urassa ja antaa moottorin hoitaa raaputustyö. Lopuksi viimeistelin puhdistuksen teräsharjan avulla. Alla kuva käytetyistä työvälineistä:

Käytetyt työvälineet. Kuvan ketjuöljyä käytettiin pintojen uudelleen voiteluun.

Kierteiden ja tankojen puhdistuksen jälkeen päätypalan laakerit saivat samanlaisen El-Mec + pinsetti/teräsharja/hammasharja käsittelyn:

Puhdistettu päätylaakeri.

Lopuksi toistin samat asiat myös Y-akselille sekä puhdistin tulostimen pohjapellin. Liukulaakereiden sisäpintoja pyyhin hieman paperitollon ja vanupuikkojen avulla.

Kun kone on puhdas, se voidaan kasata ja todeta lopputulos, joka on että "tämähän kiiltää kuin uusi!".

Valmista tuli.

Uudelleenkalibrointi ja testitulostus

Kasaamisen ja voitelun jälkeen konetta voidaan operoida kuten ennenkin, mutta kalibrointi kannattanee suorittaa heti saman tien. Kalibrointi suoritetaan kuten valmistaja neuvoo:

Testitulosteena oli 20x20x3 mm kappale, minkä keskellä on 5 mm ympyrämuoto:

Puhdistusoperaatiosta tuli ilmeisesti onnistunut kuin myös testitulosteestakin. Toivottavasti seuraavan huollon ei tarvitsisi odottaa ihan näin pitkään...Mutta sehän on tietenkin omistajasta kiinni 🙂

Kuulemisiin!

2 kommenttia aiheesta “3D-tulostimen huolto

    1. Hutasu.net

      Hei!

      MiniFactoryn osalta kannattaa ottaa yhteyttä valmistajaan heidän sivuston yhteyslomakkeen kautta tai sitten vain rohkeasti tarttua tuumasta toimeen ja huoltaa tulostin itse. Päivityksestä en osaa sanoa, että mitä tarkoitat tällä. Päivityspaketteja mF3-tulostimeen voi tilata miniFactoryn verkkokaupasta http://www.minifactory.fi/verkkokauppa/ .

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.