Yamaha Stagepass 300 korjausta osa 4 – final part!

Tämä blogaus on päivitystä ja jatkoa osalle 3: Yamaha stagepass 300 korjausta osa 3. Jos haluat tietää mistä tässä on kyse, lue ensin osat 1 - 3.

Edellisessä osassa tuumailin, että alan selvittelemään kohinan lähdettä tarkemmin input puolen komponenteista. Ajattelin, että lähden käymään läpi järjestyksessä kaikki inputit (8 kappaletta) yksitellen, eliminoiden aina muut kanavat siksi aikaa (kondensaattorin irroittaminen ko. kanavalta).

Viikonloppuna en kerennyt tätä hommaa kuitenkaan aloittamaan, koska en ollut kotona ennen sunnuntai-iltapäivää. Tämä oli oikeastaan hyväkin asia, sillä satuin kertomaan tästä ongelmasta kaverilleni joka vinkkasi, että ongelma voi olla myös "paskaisessa" potikassa.

Tänään kun pääsin ongelman pariin taas paneutumaan ajattelin ennen muita temppuja kokeilla Master-volumen potentiometrin puhdistusta.

Master volumen potentiometrin purku

Otin mikseriosan irti piuhoista ja laitoin hieman fluksitahnaa irti juotettavien pinnien päälle. Tinaimurin avulla sain potentiometrin melko vaivattomasti irti piirilevyltä:

Seuraavaksi avasin potentiometrin ja tutkin mitä osia se piti sisällään.

Tämä kyseinen potentiometri on tällainen "tuplapotikka" eli tässä on samassa paketissa kaksi samaan aikaan säätyvää vastusta.

Tarvittavat työkalut nähdään alla olevassa kuvassa. Puhdistukseen tarvittavat pääkomponentit ovat pumpulipuikot, paineilma ja El-Mec cleaner. Paineilmalla poistetaan kaikki ylimääräiset pölypartikkelit potentiometrin kontaktien pinnoilta cleanerillä puhdistuksen jälkeen. Exacto-veitsellä sai noita potikan kuoren kynsiä hieman raotettua, että siihen sai sitten talttapäämeisselin väliin.

Puhdistuksen jälkeen kokosin potentiometrin ja juotin sen takaisin paikoilleen. Mutta kuinka ollakkaan, tämä ei auttanut mitään. Kohina edelleen jatkui.

Tästä intoutuneena ajattelin, että ehkäpä se onkin joku muu potentiometri ja aloin vääntelemään kaikkia numikoita varovasti ja kuuntelemaan mitä kaiuttimesta kuuluu. Kun pääsin kanavien 5/6 kohdalle ja väänsin LOW potikkaa niin rätinä voimistui tai loppui kokonaan, riippui miten väänsi. BINGO!

Syyllinen vihdoin paljastui! Mikä helpotus.

Löin tässä vaiheessa kyllä hieman itseäni henkisellä halolla päähän, koska tämän tarkistuksenhan olisi voinut suorittaa jo aivan ensimmäisenä. Mielestäni kyllä vääntelinkin aivan aluksi näitä numiskuukkeleita, mutta ilmeisesti liian hätäisesti. Minulla ei myöskään ole kokemusta näistä mikserivehkeistä niin paljoa, että olisin osannut epäillä jotakin näin yksinkertaista vikaa, mutta onneksi kaveripiirissäni sattui olemaan asiasta enemmän tietävä kaveri joka osasi vinkata, kiitokset vain Krisselle!

Viallisen potentiometrin korjaus

Potentiometri oli samanlainen kuin aiemminkin Master volumen avattu potentiometri, joten avaaminen ja potikan rakenne olikin jo tuttu. Minua kuitenkin kiinnosti, näkyisikö potentiometrin liukupinnoilla mitään, jos niitä vähän tarkemmalla silmällä katsoisi. Ei muuta kuin mikroskooppi esille!

Yllä olevassa kuvassa nähdään potentiometrin pyörivän osan rakenne. Ylimmäisenä on ohut, hieman kullan värinen peltiosa jonka keskirinkula on koholla. Tämä toimii jousena ja painaa potentiometrin kontakteja toisiaan vasten.

Pohjaosa, mihin kontaktit ottavat kiinni on ilmeisesti jotain grafiittimateriaalia, täysin johtavaahan se ei voi olla koska mitä säädettävää tässä silloin olisi.

Kontaktipinnat vaikuttavat olevan kunnossa, eivätkä edes mitenkään likaisia ainakaan päällepäin. Puhdistin kuitenkin kaikki pinnat ja puhalsin vielä paineilmalla pölyt pois.

"Näpistin" myös jousta hieman pienillä kärkipihdeillä, jolloin kontaktipinnat ottavat jämäkämmin toisiinsa kiinni.

Joka tapauksessa kävi miten kävi, nämä olivat ainoat toimenpiteet joita tälle potentiometrille pystyin tekemään. Ei muuta kuin läjään ja uudelleen juotos piirilevylle.

Lopputulos nähdään videolla alla:

Annoin mikserin olla vielä korjauksen jälkeen pari tuntia itsekseen päällä kohtalaisella äänentasolla, että jos se alkaa itsestään rutisemaan niin kuulen sen, mutta ongelma on toistaiseksi pysynyt poissa.

Huomenna voinen viedä hyviä uutisia kollegalleni, joka tämän mikserin oikeasti omistaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *