Yamaha stagepass 300 korjausta osa 3

Tämä blogaus on päivitystä ja jatkoa osalle 1: Yamaha stagepass 300 korjausta osa 2. Jos haluat tietää mistä tässä on kyse, lue ensin osat 1 ja 2.

Tälle iltaa sain jatkettua tutkimuksiani ja eliminoitua taas lisää syyllisiä pois listalta. Mittailin virtalähteen VDR1, VDR2, +VB ja -VB signaalit kaikkien osien ollessa paikallaan että myös ilman (pelkästään virtalähde sähköissä). Merkkasin piirikaavioon mitattavat kohteet mustekynällä ja mittasin myös kuvassa näkyvät diodit, transistori ja vastukset yleismittarilla ja merkkasin viereen OK, koska ne näyttivät olevan kunnossa.

Kyseiset signaalit kulkevat suoraan mikserivahvistimen pääteasteelle (vasen ja oikea) eli näille korteille:

Oskilloskooppikuvat eri mittauksista

VDR1 = keltainen (vasen kanava), VDR2 = sininen (oikea kanava).

Kuvasta huomataan, että molemmat signaalit seistä jöpöttävät nätisti noin -15:ssä voltissa. Koska molemmat signaalit ovat samanlaisia, eikä näissä mitään outoja kohinoita näy, voidaan olettaa että nämä ovat niin kuin pitääkin. Muistetaan, että ongelmainen kanava oli vasen kanava eli keltainen signaali.

Seuraavaksi mittasin +/-VB signaalit:

Päätevahvistimen positiivinen käyttöjännite vasen ja oikea kanava.

Yllä olevassa skooppikuvassa nähdään vasemman ja oikean kanavan +VB (positiivinen käyttöjännite) ja se vaikutti olevan siistiä tasajännitettä noin +48:ssa voltissa. Voitaneen tästäkin olettaa, että kaikki on kunnossa. Seuraavaksi siis -VB (negatiivinen käyttöjännite) mittaus. Molemmathan täytyy olla samassa jännitteessä, koska kyseessä on kuitenkin vahvistin jonka signaali "heittelee" välillä +VB ja - VB.

Päätevahvistimen negatiivinen käyttöjännite oikea ja vasen kanava.

Yllä olevasta kuvasta huomataan, että tässäkin tapauksessa käyttöjännite on OK, eli noin -48 volttia. Jos negatiivinen tai positiivinen käyttöjännite olisi jompi kumpi eri jännite, niin vika olisi silloin virtalähteessä. Näin ei kuitenkaan ole.

Digitaalisen kaiun tutkiminen

Seuraavaksi otin tarkasteluun uuden lohkon kytkennästä eli digitaalisen kaiun. Järjestelin piirikaaviot niin että pystyin piirtämään "johtimet" liittimien välille signaalin reitin seuraamisen helpottamiseksi:

Samassa huomasin, että kaiku voidaan eliminoida kokonaan reverb potentiometrillä, eli voidaan todeta että kaiku-lohkon osat eivät tätä ongelmaa voi aiheuttaa.

Olen kaiken aikaa merkinnyt asioita ylös pöytäkirjaan kynällä aina kun olen saanut hommaa eteenpäin tehtyä. Piirikaaviokuvien sivut ovat osin tyhjää täynnä joten pöytäkirja on muodostunut jokseenkin repaleiseen järjestykseen pitkin ja poikin sivuja, mutta kuitenkin numeroilla ja viivoilla eroteltuna. Älkää ottako mallia 😀

Näiden tutkintojen perusteella, epäiltyjen listalta voitaneen nyt sulkea pois lisää ainakin kaksi asiaa:

  1. Virtalähde vaikuttaa olevan kunnossa
  2. Kaikuun liittyvät komponentit eivät vaikuta kohinaan

Seuraavia tutkimuksen vaiheita olen jo hieman hahmotellut päässäni ja seuraavaksi taidan alkaa tutkimaan input-puolen komponentteja. Tämä lohko on vielä täysin tutkimatta ja olenkin miettinyt tälle seuraavan metodin:

  1. Poistetaan kaikkien inputtien seuraavalle "asteelle" lähtevä signaali, eli yksittäinen kondensaattori juotetaan irti kultakin kanavalta oikeasta kohtaa.
  2. Jos ongelma esiintyy edelleen, vika ei voi olla input puolen operaatiovahvistimissa, mutta jos vika häviää, ollaan jo jäljillä.
  3. ???

Yritän tätä ongelmaa saada ratkottua aina kun löytyy vähän ylimääräistä aikaa. Vian etsiminen on osoittaunut aika työlääksi, mutta aion käydä eri lohkoja tällä tavalla läpi kunnes löydän jotain outoa. Ja ainahan tämä on mielenkiintoista haastaa itseään tällä tavalla, että onnistunko tässä vai en. Hanskoja minulta löytyy monenlaisia, mutta tiskiin en ole niitä vielä nakannut!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.