Työpöydän LED-valo kierrätysromusta

led-valo-päällä2

Tässä pikainen päivitys siitä, kuinka sain rakennettua itselleni työpöydälle ilmaisen LED-valon käyttämällä hamstrattuja osia miljoonalaatikosta ja muuten vain roskiin menossa olleita tavaroita.

Vuosien varrella tuppaa kertymään kaikenlaista roinaa laatikoihin, enemmän tai vähemmän hyödyllistä, mutta yleensä niistä laatikoista aina jotakin löytyy, millä voi korjata vanhaa tai luoda jotain uutta. Paljon varmasti olisi kyllä sellaistakin, joka joutaisi vain laittaa menemään, mu-mu-mutta si-si-sitä v-v-voi joooskus tarvita sanoisin...

Lisävalolle on yleensä tarvetta iltaisin, kun ulkoa ei enää tule valoa ja huoneessa oleva kattovalo ei ole riittävä. Sitäpaitsi istun työpöydän ääressä vielä niin, että oma varjo peittää katosta tulevan valon, jos koitan näppäimistön äärellä jotakin pikkutarkkaa touhuta.

Kierrätysrautaa...

Tämä työpöytäpäivitys maksoi siis 0 euroa, koska käytetyt osat (pois lukien 1,3 metriä sähköjohdinta = 0,5€ ?) olisivat muuten olleet roskiin menossa ollutta tavaraa.

led-lista

Sain tällaisen led-valoriman viime viikolla työpaikaltani, missä purettiin eräs näyttöpaneeli tieteen ja tutkimuksen nimissä. Selvittelin ledilistan kytkennän ja selvisi, että siinä on kahdeksan lediä sarjassa ja sarjoja on kuusi kappaletta rinnakkain. Yhden ledin kynnysjännite oli noin 2,5 volttia joten tarttittiin vähintään 20 voltin jännitelähde. Ookoo. Paljonkos virtaa laitetaan?

Vastaan itse itselleni: mitoitin yhdelle ledille virraksi noin 30 mA (aikalailla maksimi ilman kunnon lisäjäähdytyksiä) koska tarkkaa ledin tyyppiä en osannut sanoa. Koko rimalle näin ollen virtamäärä olisi 180 mA (30 x 6).

muuntaja

Jännitelähteenä käytin tällaista ilmeisesti sakemannien tilaamaa mutta kiinalaisten(?) kasaan leipomaa perus AC-AC -muuntajaa, joka muuntaa 230V --> 24 V. Tai ainakin kovasti yrittää niin tehdä. Muuntajasta ei kuitenkaan irtoa tarran mukaan enempää kuin 50 mA...Nooh, katotaan miten äijän käy.

Kytkentä

Miljoonalaatikoistani löytyi vähän(?) käytetty diodisilta, eli komponentti joka muuttaa vaihtosähkön DC-sähköksi. Tätä osaa tarvittiin, koska muuten led-valo räpättäisi ikävästi ja se saattaisi aiheuttaa hervottomia oireita käyttäjälleen. Tasurilla saadaan räpätys ainakin vähenemään, koska voidaan käyttää verkkosähkön tarjoaman sähköaallon molemmat puolet hyödyksi.

Värkkäsin kytkennän tutulle ja turvalliselle näkkärille ja nakkasin kylkeen muutamat elkot ja kerkot. Liukukytkimellä valot saadaan päälle ja pois ja kuvassa näkyvät neljä vastusta ovat lediriman etuvastus (2 x 20 ohmia sarjassa ja 2 settiä rinnan = 20 ohmia). Syy tähän kytkentähassutteluun on se, että yksittäinen 20 ohmin vastus ei kestäisi syntyvää tehohäviötä... Olettaen että muuntaja voisi antaa tarvittavan virtamäärän... Heh.

tasuri

Toiminnan tarkistus oskilloskoopilta

Kun kytkentä oli läjässä ja johdot juotettu paikoilleen, tarkastelin skooppini (GWInstek GDS-2104) ruudulta millaista rippelijännitettä tasurin perästä lähtee kun kuorma on aktiivinen... Ja kuten kuvassa alla nähdään, on rippelijännite aika suuri: 3,68 V.

rippeli1

Lisäsin yhden 100 uF:n elkon ja muutaman 10 uF:n kerkon lähtöön, ja tällä sain rippeliä hieman pienemmäksi 2,08 volttiin, mutta perimmäistä ongelmaa konkkien lisääminen ei juurikaan poista: muuntajan virta on liian pieni. Tämä siis näkyy näin suurena rippelijännitteenä.

rippeli2

Mitäs pienistä...

Koska led-valo ei tule olemaan päällä kuin satunnaisesti, ei alitehoinen muuntaja tässä tapauksessa minua häiritse. Valot sentään syttyvät, pysyvät päällä eivätkä välky. Muuntajassakin on lämpösulake jos ylikuumeneminen tapahtuu siellä päässä.

Asentelin ledin kiinni kaksipuolisella silikoniteipillä ja johtimet sekä piirilevyn jokapaikan fiksausmäskillä eli kuumaliimalla.

Lopputulos näyttääkin sitten tältä:

kiinnitys

asennettuna_snipsanp

Ja työpöytä valaistuna:

led-valo-päällä

Työpöydän valoa tarvitsen yleensä silloin, kun tutkiskelen jotakin pikkutarkkaa hommaa missä tarvitsen myös tietokonetta apuna (esim. datalehtien etsimiseen jne). Päiväsaikaan ikkunoista kajastava luonnonvalo yleensä tähän hommaan riittää, mutta harvoin on päivällä kotona juurikin parhaimman valon aikaan (paitsi kesällä).

Aika näyttää kuinka suuri hyöty muutaman tunnin vaivasta oli, mutta jokatapauksessa ilmainen lisä työpöytäni antimiin. Adiós!

2 kommenttia aiheesta “Työpöydän LED-valo kierrätysromusta

  1. Antero

    Taitavaa! Itselläkin on jonkun verran kierrätysromua kertynyt pöytälaatikkoon enkä tiedä keksisikö niistä jotain vai vienkö kaatopaikalle. Sen lisäksi on yksi ylimääräinen led screen joka olisi kiva saada taas käyttöön. Olisipa kiva opetella tuollaisia pieniä sähkötöitä.

    Vastaa
    1. Hutasu.net

      Hei Antero!

      Kiitos kommentistasi. Internet on pullollaan tietoa sähkötöiden tekemisestä (tarkoitan tietenkin näitä pienjännitetöitä) ja näillekin sivuille pyritään kaikenlaisia juttuja kirjoittelemaan, jos jokin asia jotakuta joskus auttaisi. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja ei kannata pelätä epäonnistumisia tai rikkoutuneita komponentteja, ne tuovat hyviä muistoja 😉

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.