Anet A8 tulostuspään FET-ohjain

Alunperin julkaistu: 21.10.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 28.10.2017

Törmäsin tässä ongelmaan tulostimeni kanssa. Ah nimiddäin (*läts käsi ohtaan*) tulostuspään lämpötila hädin tuskin ylsi 210 asteeseen, vaikka maksimi pitäisi olla 260 C. Arvelin tämän johtuvan köykäisestä 12 voltin powerista, mikä tulostimessa on vakiona, mutta asia ei aivan näin ollut koska tulostuspää ei edes yksinään lämpiä 210 astetta kovemmalle lämmölle.

Ongelma ei siis ole itse poweri vaan se, että ohmin laki määrää kuinka paljon watteja tulostuspäähän voidaan syöttää. Ratkaisuna olisi ehkä ollut hieman nostaa tulostimen powerin lähtöjännitettä, mutta koska en ole varma miten paljon jännitettä uskaltaa rukata niin päädyin toisenlaiseen ratkaisuun.

Arkistojeni kätköistä kaivelin esiin vanhan läppärin laturin ja aloin suunnittelemaan kytkistä, joka lämmittää tulostuspään läppärin laturin antamalla n. 19 voltin jännitteellä. Tuloksena oli tämä kytkentä:

Kuvassa vasemmalta tulee ohjaussignaali tulostimen emolevyltä ja oikealla puolella on lähtö tulostuspään lämmittimelle. Ohjaimena toimii P-Mosfet transistori jota puolestaan ohjaa optoerotin avokollektorilähdöllä. Optoerotin on vain suojamekanismi, että jännitettä ei vahingossa pääse millään tavalla tulostimen emolevylle päin.

Kytkennän rakennus

Aluksi leikkasin powerin virtaliittimen irti ja vaihdoin tilalle kaapista löytyneen Erni Maxibridge -liittimen (2-pin, 2.54mm), tälle kun sattui olemaan myös vastakappale valmiina.

Seuraavaksi juotin paikalleen optoerottimen, fetin ja kasan vastuksia. Lisäsin myös 1000 uF:n kondensaattorin tulopuolelle, mutta se ei näissä otetuissa kuvissa valitettavasti näy.

Koska kytkentä ohjaa noin 40-50 Watin kuormaa, niin vahvensin suuremman virran reittejä tinalla ja käytin hyppylankoina paksua noin 2mm halkaisijalla olevaa johdinta.

Lopuksi porasin piirilevyyn reiät joiden avulla kytkentä saadaan tulostimen kylkeen kiinni pultattua. Piirilevyllä on eristeet muttereiden alla, etteivät ne aiheuta mitään oikosulkuja.

Asennuspaikka löytyi nopeasti ja parilla uudella reiällä tulostimen kylkeen tehtynä piirilevy sai paikkansa maailmassa.

Osat ovat suurimmaksi osaksi kierrätettyjä tai jollakin muulla tavalla tiensä löytäneet labraani, joten tämä ei varsinaisesti maksanut mitään kun kaikki oli jo valmiina.

Kytkentä toimii erittäin hyvin eikä tulostimella ole enää ongelmia saada tulostuspäätä lämmitettyä. Softassa on maksimi 260 astetta, minkä tulostuspää saavuttaa helposti ja menisi varmaan ylikin, mutta käytännössä tuon kuumempaa ei taida koskaan tarvita. Job well done, vaikka itse sen sanonkin.