Lataaminen internetistä

Internettiä käytetään hyvin paljon kaikenlaisten ohjelmien, elokuvien ja pelien lailliseen ja laittomaan levitykseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi tekijänoikeudella suojattujen materiaalien levitys/lataus on laitonta touhua, josta voi seurata rangaistuksia.

Tässä opuksessa tutustutaan uTorrent ohjelmistoon, joka on kevyt ja helppokäyttöinen latausohjelma torrenttien (=tiedostojen) lataamiseen.

uTorrent

Torrentit ovat tiedostoja joita ladataan torrent-ohjelmalla. Pähkinänkuoressa: torrentit ovat alkuperäisistä tiedostoista (siis niistä tiedostoista joita jaetaan/ladataan) tehtyjä "pikakuvakkeita" joita etsitään internetin kautta ja ne ladataan sitten koneelle. Alkuperäinen tiedosto on pilkottu tietyn suuruisiin osiin, ja jokaiselle osalle on oma 'pikakuvakkeensa' internetissä. Torrent-ohjelma lataa näitä 'pikakuvakkeita' ja kun kaikki tiedot on ladattu, on ohjelma tai peli tai elokuva valmis. Latauksen jälkeen osat täytyy vain yhdistää. Lue tämä tutoriaali niin osaat käyttää uTorrent ohjelmaa.
 
Suosittelen tekemään ohjeiden mukaan jotta oppi menee paremmin perille, pelkästään lukemalla ei aina opi.
 
P.S. Kun olet lukenut, voit vielä katsoa englanninkielisen Flash-videon täällä.
Oppaassa on kolme eri vaihetta jotka käyvät järjestyksessä läpi sen mitä pitää milloinkin tehdä. Voi siirtyä myös suoraan eri vaiheisiin alla olevista linkeistä.

  1. Vaihe 1 - Lataus ja asennus
  2. Vaihe 2 - Tiedostojen etsiminen ja lataus
  3. Vaihe 3 - Latauksen valmistuttua

Vaihe 1 - Lataus ja asennus

Lataa uTorrent (sanotaan mikrotorrent) täältä jos sinulla ei sitä jo ole. Lataa myös Language pack samalta sivulta ja kopioi se samaan kansioon kuin uTorrent.exe tiedostokin.

Sijoita uTorrent sopivaan paikkaan koneellasi, vaikkapa C:\Program Files\uTorrent\ tai mitä tahansa. Ohjelma ei vaadi asennusta, vaan se on heti käyttövalmis kun avaat sen.

Kun uTorrent avataan ensimmäisen kerran, hypähtää alla oleva ikkuna päällimmäiseksi. Kyseessä on nopeusvelho joka vain pyrkii määrittämään internet yhteytesi nopeuden. Voit painaa suoraan ympyröityä nappia jolloin ikkuna häviää (käytetään oletusnopeutta joka on riittävä tälle koneelle).

utorrent
Kuva 1. uTorrent verkkovelho.

Uskomatonta mutta totta, olet valmis etsimään haluamaasi tiedostoa internetistä ja lataamaan sen. Vilkaistaan kuitenkin ensin uTorrentin pääikkunaa, joka näkyy alla olevassa kuvassa.

Vaihe 2 - Tiedostojen etsiminen ja lataus

utorrent
Kuva 2. uTorrent pääikkuna.

Kuvassa 2 nähdään uTorrent pääikkuna. Kuvaan on merkitty tärkeät kohdat jotka sinun tulee tietää.
Oikeassa yläkulmassa olevaan laatikkoon: utorrent sinun tulee kirjoittaa mitä haluat ladata, voit kirjoittaa esimerkiksi jonkin levyn tai elokuvan nimen tai vastaavaa. Huomaat laatikon vieressä olevan suurennuslasin kuvan, klikkaa hiirellä siitä niin alasvetovalikko aukeaa. Voit valita jonkin sivuston mistä etsitään, valitse The Pirate Bay (itse käytän useimmin The Pirate Bay:tä) ja kun olet valmis voit painaa enteriä jolloin haku käynnistyy. Selaimesi aukeaa ja hakutulokset ilmestyvät näkyviin. Otetaanpa esimerkki:

Lauri Lataaja haluaa ladata uTorrent ohjelmalla elokuvan Titanic. Hän aukaisee uTorrent ohjelman jolloin uTorrentin pääikkuna aukeaa (kuva 2). Lauri kirjoittaa hakulaatikkoon titanic, asettaa suurennuslasista hakukoneeksi The Pirate Bay:n ja painaa enter. Katso alla kuva 3.

utorrent
Kuva 3. Lauri on kirjoittanut hakulaatikkoon haluamansa hakusanan.

Kun Lauri Lataaja on painanut enter, Mozilla Firefox aukeaa ja hakutulokset näkyvät The Pirate Bay:n sivustolla. Katso alla oleva kuva 4.

utorrent
Kuva 4. Laurin näytölle on ilmestynyt hakutulokset.

Mutta kuten huomaat, on hakutuloksissa paljon kaikenlaista. Tämä johtuu siitä, että oletusarvoisesti hakukone on hakenut kaikkea missä on mainittu kirjaimet t i t a n i c. Lauri tuumailee vähän aikaa, ja huomaa että hakulaatikon alapuolella on vaihtoehtoja, jotka voi ruksia sen mukaan mitä on etsimässä. Lauri on etsimässä elokuvaa nimeltä titanic, mitä me tästä tiedämme? Tiedämme sen, että elokuva on sama asia kuin liikkuva kuva, siis video. Se ei ole peli, eikä kirja eikä muukaan. Lauri ruksii siis kohdan video ja painaa nappia piraattihaku, jolloin etsitään kaikkea missä on maininta kirjaimista t i t a n i c, MUTTA tällä kertaa etsitäänkin vain videotiedostoja. Lauri Lataaja saa nyt uudet hakutulokset näkyviin, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa.

utorrent
Kuva 5. Laurin näytölle on ilmestynyt uudet hakutulokset.

Huomataan, että nyt näkyy lähes ainoastaan videotiedostoja, ylimmäisenä on yksi tiedosto jossa sanotaan sen olevan audiotiedosto, mutta syy tähän on se, että todennäköisesti kyseessä on musiikkivideo joka on luokiteltu sekä video- että audiotiedostoihin. Kun sivua rullaa alaspäin, Lauri huomaa että hakutuloksia on monta sivua, joten hän siirtyy seuraavalle sivulle koska nykyiseltä sivulta ei näytä sopivaa elokuvatiedostoa löytyvän. Laurihan etsii elokuvaa titanic, joten tiedostonimen ei pitäisi kovin erikoinenkaan olla.

Lauri siis painaa pientä sinistä nuolta sivun alalaidassa, joka osoittaa oikealle, näin hän siirtyy seuraavalle sivulle hakutuloksissa. Sieltä hän löytää alla olevan kuvan mukaisesti sopivan kohteen. Kuvassa on punaisella ympyröity elokuvan nimi. Siitä nähdään millä nimellä kohde on. Toinen tärkeä kohta mitä Lauri katsoo, on sinisellä ympyröity kohta, josta nähdään kuinka iso tiedosto on. Huomataan, että kyseessä on 4,37 GIGABITIN tiedosto. Sitten on itseasiassa kaikista tärkein kohta johon Lauri kiinnittää huomiota (kuvassa violetti laatikko). Pystysarake joka on otsikoitu SE tarkoittaa, että kuinka monta lähdettä tiedostolle etsimishetkellä on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että onko tiedosto saatavilla. Isompi luku on parempi. Jos luku on esimerkiksi 1-5 niin saatavuus on huono, sillä sehän tarkoittaa sitä, että kyseistä tiedostoa voi vain 1-5 ihmiseltä ladata. Kuvassa näkyvä luku 26 tarkoittaa että titanic tiedostoa löytyy 26:lta eri koneelta.

utorrent
Kuva 7. Hakutulokset.

Lauri klikkaa punaisella ympyröityä kohtaa hiirellä jolloin avautuu alla oleva ikkuna.

utorrent
Kuva 8. Elokuvan tiedot.

Lauri tuumaa että hän haluaa ladata tämän ja painaa lataa tämä torrentti kohtaa. Alla oleva ikkuna ilmestyy ruutuun (OLETUS: käytetään Mozilla Firefox selainta).

utorrent
Kuva 9. Firefoxin ikkuna.

Huomaa alleviivattu tiedostopääte .torrent. Haluamme avata tämän tiedoston uTorrent ohjelmalla joten jos firefox ei osaa yhdistää tiedostotyyppiä oikeaan ohjelmaan, asetetaan se itse alasvetovalikon kohdasta 'Muu...' ja etsitään se kansio jossa uTorrent.exe sijaitsee. Katso alla oleva kuva. Laurilla tämä kohta on kunnossa joten hän painaa suoraan OK.

utorrent
Kuva 10. Firefoxin ikkunat. uTorrentin määritys .torrent-tiedostoille.

Nyt kun torrent tiedosto on avattu, se ilmestyy uTorrent ohjelmaan alla olevan kuvan mukaisesti.

utorrent
Kuva 11. uTorrent ikkuna.

Voit valita mitä osia ladataan, kolme ylimmäisintä on kyseisessä lataustiedostossa kuvatiedostoja, ilmeisesti levyn kannet jolloin ne eivät ole tärkeitä elokuvan näkymisen kannalta. Ne voi jättää halutessaan lataamatta. Kun olet päättänyt mitä ladataan paina OK. Nyt lataus näkyy uTorrentin pääikkunassa alla olevan kuvan mukaisesti.

utorrent
Kuva 12. uTorrent pääikkuna.

Voit nähdä tästä ikkunasta latauksen edistymisen. Valitsemalla latauksen ja painamalla hiiren toista nappia, saat valikon näkyviin josta voit tehdä erilaisia säätöjä lataukselle ja avata esimerkiksi latauskansion.
Hyvä, nyt osaat ladata.

Vaihe 3 - Latauksen valmistuttua

Kun lataus on valmistunut avaa latauskansio. Esimerkiksi alla olevan kuvan mukaisesti. (Valikko avautuu siis hiiren toisella napilla). Valitse Avaa latauskansio...

utorrent
Kuva 13. Valmis lataus.

Avautuu seuraava ikkuna, joka on siis elokuvan latauskansio.

utorrent
Kuva 14. Valmis lataus.

Huomaat, että latauskansiossa on paljon tiedostoja (kuvassa ei ole sama titanic tiedosto, mutta periaate on sama kaikissa tiedostoissa). Etsi sieltä tiedosto jonka pääte on .r00. Tämän tiedoston kohdalta paina hiiren toisella napilla ja valitse Extract files...

utorrent
Kuva 15. Valmiin latauksen kokoaminen.

Nyt avautuva ikkuna on WinRar-purkuohjelmiston ikkuna (OLETUS: WINRAR:ia käytetään purkamiseen). Kuva 16.

utorrent
Kuva 16. Latauksen kokoaminen WinRarilla.

Ylempään punaisella ympyröityyn kohtaan voit kirjoittaa purkuosoitteen tiedostolle, eli siis sen kansion minne haluat purkaa. Voit myös valita purkukansion vihreällä ympyröidystä kohdasta klikkaamalla, jolloin ylempään punaisella ympyröityyn kohtaan tiedostopolku päivittyy itsestään. Kun olet valmis paina OK ja purkaminen alkaa ja ilmestyy WinRarin ikkuna, kuva 17.

utorrent
Kuva 17. Latauksen kokoaminen WinRarilla.

Kun kokoaminen on tapahtunut ilmestyy määrittämääsi kansioon samat tiedostot mitkä näkyivät kuvassa 11. Tiedostopääte kertoo sen mitä tiedostolle voidaan nyt tehdä. Titanic esimerkin mukaan tiedostopääte on .iso (Kts. kuva 11). Tämä voidaan polttaa levylle vaikkapa Nero StartSmart ohjelmistolla, jonka jälkeen se voidaan katsoa tietokoneella tai dvd soittimella. Kaikki lataukset eivät ole näin monimutkaisia. Helpoimmalla pääset kun lataat semmoisen tiedostopäätteisen elokuvan (sarjan tai mitä ikinä haluatkaan) minkä voit ilman kikkailuja katsoa koneeltasi. Siis jos haluat elokuvan suoraan katsoa koneeltasi, lataa sellainen tiedostopäätteinen tiedosto, jonka koneessa oleva soitin osaa soittaa.

HUOM!
 
Nämä ohjeet ovat yleiseksi neuvoksi, eikä tämän ohjeen tarkoituksena ole rohkaista lataamaan internetistä tekijänoikeudella suojattua materiaalia!