Arduino opas

Arduino Uno

Sulautetun elektroniikan parissa työskenteleville yllä näkyvä kehitysalusta Arduino Uno voi olla hyvinkin tuttu, mutta kaikille se varmaankaan sitä ei ole. Kuvan piirilevyllä on ohjelmoitava 8-bittinen mikroprosessori (Atmega328P) ja ohjelmointi tapahtuu erillisen Arduino IDE:n avulla (Integrated Development Environment). Koska mikroprosessori on muistiltaan (32 kt flash / 1 kt EEPROM / 2 kt SRAM) ja nopeudeltaan hyvin rajallinen (16 MHz), niin aivan älyttömän suuria projekteja tällä ei kannata toteuttaa, mutta perusharrastaja pärjää tämmöiselläkin oikein mainiosti.

Levylle on mahdollista liittää erilaisia lisälevyjä, joita kutsutaan shieldeiksi. Tietenkin pinneihin saa kiinni hyppylangoilla myös yksittäisiä anturielementtejä tai muita elektronisia osia mikäli tarve niin vaatii.

Tarvittaessa mikroprosessorin voi poistaa levyltä ja sen voi kytkeä vaikkapa omalle protolevylle, jolloin koko kehitysympäristöä ei tarvitse protoonsa asentaa.

Arduinon logiikkajännite on +5 V joten se ei toimi 3,3 voltin laitteiden kanssa ilman erillisiä tasonmuuntimia. Näin ollen myös Arduinon IO-nastat sietävät vain TTL-tasoista signaalia (paitsi analogia-inputit).

Arduinoja on muitakin erilaisia ja Wikipediaan on listattu kattavasti erilaiset kehitysalustat ja ominaisuudet. Saatavilla on sekä suurempaa, että pienempää kehitysalustaa.

Mitä Arduinolla tehdään?

Arduinoa käytetään kuin mitä tahansa muutakin mikropiirien kehitysympäristöä (esim MSP430 Launchpad). Siihen voidaan liittää erilaisia antureita sekä ohjaimia ja niiden avulla toteuttaa haluttuja projekteja. Alkuun pääseminen Arduinolla on kuitenkin paljon yksinkertaisempaa, kuin muilla "vastaavilla" alustoilla - joten se on oikein sopiva valinta ohjelmoinnista kiinnostuneille, mutta hieman hataran harrastuspohjan omaaville.

Toisin sanottuna Arduinon ympärille tehdään kytkentä ja sille koodi. Koodi tehdään yleensä Arduino IDE -ohjelmalla. Tämän lisäksi käyttäjältä vaaditaan, että laitetaan USB-kaapeli Arduinolevyyn kiinni ja toinen pää tietokoneeseen ja toiminnallinen koodi ladataan Arduinoon painamalla Upload nappia. Mikäli koodi on oikein eikä virheitä esiinny, niin sen pitäisi toimia ongelmitta Arduinossa (tietenkin sillä edellytyksellä että koodaaja on tiennyt mitä on tekemässä).

Tältä sivulta löytyy jatkossa erilaisia kokeiluja ja selvityksiä, mitä Arduinolla ja siihen saatavilla lisäosilla tehdään. Erityisesti paneudutaan Prenta Oy:n myymään Arduino UNO -rakentelusarjaan, joka pitää sisällään kaikenlaista kivaa elektroniikkahärpäkettä.

Jos siis haluat oppia ja aloittaa tekemään omaa laitetta tai muuten vain tutustua Arduinoon, niin osta yllä olevasta linkistä mainitsemani setti ja käy tutoriaalin kimppuun. Tutoriaalissa hyödynnetään tuosta setistä löytyviä romppeita, mutta siitä toivottavasti on hyötyä myös vaikka ei settiä omistaisikaan!

Arduino tutoriaali (Arduino opas)

Alta voit aloittaa lukemaan tekemiäni tutoriaalin osia. Jos olet jo tutustunut Arduinon aloituspakkaukseen, voit hypätä osaan 2 - mutta tietysti tee niin kuin haluat.

Latauslinkki koodin kehitykseen: http://www.arduino.cc/en/Main/Software

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Arduino


Tämän sivun alisivuja ovat: