3D-tulostuspalvelu

Tulostuspalvelun tarkoituksena on tarjota harrastelijoille ja muillekin yksityishenkilöille suhteellisen edullista 3D-tulostuspalvelua. Alta löytyy yleistä tietoa palvelusta sekä käytetyistä menettelytavoista, sekä siitä mitä sinun kannattaa tietää ennen yhteydenottoa. Tiedot perustuvat kokemukseen jo tulostetuista malleista ja sivuille päivitetään tietoja tulosteista, hinnoista sekä muista ominaisuuksista sitä mukaa kun yhteydenottoja tulee. Tarkoituksena on, että kaikille ei tarvitsisi erikseen selittää samoja asioita.

Tulostimet

Tulostuspalvelulla on käytössä 2 kpl 3D-tulostimia. Näistä valitaan aina tarkoitukseen soveltuvampi tulostin ja tarvittaessa voidaan tulostaa 2 suurehkoakin kappaletta yhtä aikaa.

miniFactory3 - tulostusalue 150x150x150 mm.
Anet A8 - tulostusalue 220x220x240mm

Molemmat tulostimet ovat FFF/FDM-tulostimia, eli muovia pursotetaan kuumasta tulostuspäästä alustalle kerros kerrokselta kunnes kappale on kokonaan tulostettu. Kuuma muovi fuusioituu alemman kerroksen kanssa muodostaen yhtenäisen muovikappaleen tulostimelle syötettyjen ohjeiden mukaisesti.

3D-tulostuksesta on selitetty jonkin verran myös wikipedian sivuilla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiulotteinen_tulostus.

3D-mallin rajoitukset

Tulostuspalvelulla on tiettyjä fyysisiä rajotteita, jotka on hyvä ottaa huomioon:

  1. Käytössä on vain 1 suutin / tulostin.
  2. Mallin maksimikoko 220x220x240mm.
  3. Kappale tulostetaan yhdestä valitusta materiaalista kerrallaan. Monivärisiä tulosteita voidaan kyllä toteuttaa, mutta värin/materiaalin vaihto tapahtuu kerroksen vaihtuessa ja on manuaalinen työvaihe ja lisää hintaa. Esim. kappaleen alaosasta 5mm tulostetaan mustalla ja loput valkoisella.
  4. Tyhjän päälle ei voi tulostaa. Joskus tarvitaan tukimateriaalia ja tämä lisää luonnollisesti materiaalin kulutusta sekä hintaa.

Vaikka tulostimilla voidaan tulostaa erilaisia kappaleita, on 3D-tulostimilla edellä mainittuja yleisiä rajoituksia, jotka pätevät lähes kaikkiin tulostimiin.

Tulosteiden ominaisuudet

Materiaalit:
Tulostimen materiaalina käytetään PLA-muovia (polylaktidi), jota löytyy eri värisinä. Myös joustavaa (NinjaFlex) materiaalia sekä kovempaa käyttöä kestävää nylonia on mahdollista tulostaa.

Tukimateriaalit:
Tukimateriaalina käytetään samaa materiaalia, kuin mikä tulostettavalla kappaleella on. Tukimateriaalin poisto ja jälkityöstö voidaan sopimuksen mukaan tehdä, mutta voit tehdä sen myös itsekin. Kappale pyritään aina tulostamaan ilman tukimateriaaleja, mutta aina se ei ole mahdollista. Tukimateriaalit luodaan ohjelmallisesti, ellei sinun 3D-mallissasi ole omia tukimateriaaleja jo olemassa. Mikäli näin on, niin kannattaa siitä mainita tilauksen yhteydessä.

Tulosteen tarkkuus:
Tulostimen suuttimen reikä on 0,4mm joten X/Y-suunnassa tätä tarkempaa yksityiskohtaa ei pysty tekemään. Kerrospaksuus Z-suunnassa voi olla 0.1 - 0.3mm. Pienempi kerrospaksuus tuottaa tarkemman tulostuksen, mutta on kalliimpi. Nopea prototyyppi kannattaa tulostaa 0.3mm tarkkuudella ja ns. standardiresoluutio on 0,2mm.

Kappaleissa esiintyvät reiät, seinämät ym. muodot saadaan tehtyä 0.1-0.2mm:n tarkkuudella, riippuen hieman kappaleen tulostusasennosta sekä kerrospaksuudesta.

3D-tulostettua kappaletta ei voi laadullisesti verrata paineruiskuvalettuun (eli muotissa tehtyyn) kappaleeseen ilman jälkityöstöä!

 

Oman 3D-mallin toimitus tulostuspalveluun

Ennen kuin lähetät mallin tulostettavaksi, olisi hyvä että olet mallissasi ottanut huomioon muutaman seikan tulostukseen liittyen, niistä on kerrottu lisää tässä linkissä: http://www.hutasu.net/3d-tulostus/3d-mallien-suunnittelu-tulostusta-varten/.

Kun olet saanut mallin mielestäsi valmiiksi, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Voit ladata mallin esimerkiksi thingiverseen (vaatii rekisteröitymisen) tai muuhun pilvipalveluun, mistä se on minulla helppo ladata. Pienet tiedostot voit lähettää sähköpostitse yhteydenoton ja vastauksen saamisen jälkeen.

Kustannukset

Tulosteiden hinta muodostuu materiaalikustannuksista, tulostimen käyttöajasta sekä 2 €:n aloituskustannuksesta sekä muista materiaalikuluista joita tulostamisesta tulee. Keskimäärin tulosteiden hinta on pyörinyt noin 20-30 euron paikkeilla, koska mitään todella suuria tulosteita ei ole asiakkaille vielä tarvinnut tehdä.

Kustannukset ovatkin hyvin kappalekohtaisia, joten mitään yksittäistä nyrkkisääntöä ei voi sanoa muuta kuin sen, että tulostusmateriaali maksaa noin 0,5-1,5 euroa/metri (materiaalista riippuen).

Kustannuksia pystyy arvioimaan monilla eri palveluilla jo ennakkoon, mutta hinta-arvion sekä muuta yleistä tietoa sinun kappaleestasi hutasu.net antaa ilmaiseksi joka tapauksessa.

Yleisenä nyrkkisääntönä on, että jos saat kappaleen ostettua kaupasta, niin pääset halvemmalla. 3D-tulostusta kannattaakin harkita silloin, kun kappaletta ei ole muutoin mahdollista valmistaa tai mallia ei ole olemassa muuten kuin virtuaalisena.

Esimerkkejä 3D-tulosteista

Alta näet lopuksi muutamia esimerkkejä tulosteista, joita on asiakkaille tehty. Tässä ei ole läheskään kaikki mitä on tullut tehtyä.

Ruohonleikkurin hihnapyörä Nylonista. Asiakas toimitti laakerin, joka upotettiin malliin tulostuksen aikana.
Fidget spinnereitä asiakkaan mallitoiveen mukaisesti. Asiakas toimitti laakerit.
Raspberry Pi 3 kotelo.
Pepino kolmipyörän jalkatuet rikkoutuneiden tilalle.
Matkalaukun pohjasta puuttuvan nupin tilalle varaosa.
Ohjelmointiadapteri piirilevyjen ohjelmointiin tuotannossa.

Yhteydenotot

Mikäli kiinnostuit palvelusta ja sinulla on tarve 3D-tulostetulle kappaleelle, ole hyvä ja ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.