3D-tulostus: G-koodien yhdistäminen

Joskus tarvitsee yhdistää kaksi G-koodia yhdeksi G-koodiksi tulostusta varten. Tässä esimerkissä käyn läpi yhden tällaisen tapauksen. Editointiin tarvitaan vain viipalointiohjelma (Cura), Repetier-Host tulostimen ohjausohjelma sekä jonkinnäköinen tekstieditori (notepad riittää hyvin mutta itse käytän Programmer's Notepad:ia).

Miksi yhdistäminen täytyy joskus tehdä?

Otetaan esimerkiksi tämä objekti, joka on Terminator elokuvista tuttu T-800 mallin pää:

http://www.thingiverse.com/thing:438789/#files

Kyseessä on aika suurikokoinen tulostus ja mitään varsinaista käyttöähän tuolle kappaleelle ei ole, mutta se on hienon näköinen ja halusin sen nyt tulostaa ihan esimerkin vuoksi.

Kyseinen malli on pääosin ontto, joten viipalointiohjelman asetus Infill voidaan asettaa nollaan. Infill asetuksella määritetään kappaleen täyttöprosentti, eli miten täyteen kappale tulee muovia. Jos infill asetus on 100 % niin tuloste on täyttä sitä ihteään - eli täynnä muovia.

Tästä seuraa kuitenkin ongelma, silloin kun infill asetus on nollassa. Kappaleessa oleva pohja (base) sisältää tasaisen yläpinnan, joka tulostuu tyhjän päälle asetuksen ollessa nollassa. Jos muutamme infill asetusta niin, että muovilla on jotain minkä päällä levätä, niin täytämme samalla koko kappaleen. Tämä on turhaa ja aikaa vievää eikä oikeastaan hyödytä lopputulosta millään tavalla. Alla olevassa kuvassa nähdään mitä tapahtuu kun täyttöprosentti on nolla:

Kerroksessa 85 ennen kuin yläosan pinta alkaa tulostumaan, huomataan että jos tämän päälle aletaan muovia tulostamaan, niin se kaikki muovi valuu tyhjän päälle. Koska tyhjän päälle ei voi tulostaa, niin tämä osa mallista täytyy täyttää jollakin tavalla. Se onnistuu siten infill asetuksella:

Mutta nyt infill asetus vaikuttaa koko malliin, ei pelkästään kappaleen pohjaan. Eipä hätää, koska tulostimen G-koodia voidaan helposti muokata.

Viipaloinnit ja G-koodin muokkaus

Kun kappaleen osat on tarkastettu, että mikä osa tarvitsee täyttöä (infill) ja mikä osa ei, voidaan nämä osat ottaa mukaan onttoon malliin. Aivan aluksi viipaloidaan kappale tyhjällä täytöllä, eli infill asetuksen ollessa 0:

Tämän jälkeen mallin G-koodi viedään tiedostoon ja tallennetaan:

Tämä tehdään nyt uudestaan, mutta niin että täyttöprosentti on jotakin muuta kuin 0. Itse suosin arvoja välillä 10-20 %:

Generoitu toinen G-koodi tallennetaan toisella nimellä, joka erottaa täyttökoodin ja täyttämättömän koodin toisistaan.

Nyt tallennetut tiedostot avataan tekstieditorilla. Koska tässä kappaleessa täyttökohta halutaan pohjaosaan, niin ensin etsitään täyttämättömän G-koodin sisältä rivi joka alkaa "LAYER:85".

Kaikki koodit ennen kerrosta 85 poistetaan kylmän viileästi.

Seuraavaksi avataan tiedosto, joka sisältää täytön ja etsitään sama kohta eli kerros 85 tässä tapauksessa. Tästä tiedostosta kopioidaan kaikki koodi ennen kerrosta 85 ja liitetään aiemmin poistetun koodin tilalle ja vóila, meillä on nyt koodi missä pohjaosa on täytetty 15 %:lla ja muu kappale on onttona.

Minulle lopputuloksena tästä muokkauksesta syntyi kokonaan uusi tiedosto, jonka tallensin uudella nimellä, mutta jokainen voi tehdä niin kuin itse haluaa. Muokattu koodi kannattaa nimetä sellaiseksi, että se kuvaa hyvin tehtyjä muokkauksia.

Muokatun koodin lataus

G-koodi voidaan ladata Repetier-Host -ohjelmaan Load-napista. Tätä klikkaamalla voidaan valita muokattu koodi.

Kun ohjelma on ladannut koodin, kannattaa vielä tarkastella viipalemallia kerros kerrokselta, ettei ole käynyt mitään virheitä. Kun tarkistukset on tehty, voidaan tulostus aloittaa.

3D-tulostettu kappale

Ohessa kuvia mallin tulostusvaiheista sekä lopullisesta kappaleesta. Malli on viipaloitu 0,2 mm kerrospaksuudella ja tulostumateriaalina on käytetty harmaata eSun PLA-muovia (tätä voi ostaa Prentan verkkokaupasta). Seinämävahvuudet ovat 1 mm ja täyttäprosentti pohjaosuudella 15 % mutta muualla 0 %. Tulostusajaksi tuli 6h 21min ja materiaalia kului 36,8 metriä. Omakustannehintaa tällöin kappaleelle kertyi ~2,7 €.

Yllä olevassa kuvassa nähdään kun täyttö tulostuu kappaleeseen.

Ja tässä kuvassa nähdään täytön merkitys kun kappaleen pohjaosan kattoa tulostetaan. Ilman täyttöä muovit eivät pysyisi tuossa kappaleen pinnassa.

Yllä kuvia tulostuksen vaiheista ja alla lopullinen kappale. Tulostus onnistui hyvin ja tämän kappale saa jäädä esim. pöytäkoristeeksi.

Tässä siis lyhyt kertomus siitä, kuinka G-koodia yhdistelemällä voidaan saavuttaa kappaleelle erilaisia ominaisuuksia sekä säästää tulostusajassa ja -materiaalissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.